O: Celulit je tesno povezan sa poremećajem venske cirkulacije neposredno ispod kože. Zbog toga se nagomilavaju masne ćelije, koža postaje manje mekana i manje elastična, a njen kvalitet se gubi. Nastaju brazde usled sklerozacije i ožiljavanja. Posledica je svima dobro poznata - koža dobija izgled kore pomorandže. Proširene vene i celulit su u tesnoj vezi sa hormonom estrogenom, pa su tri perioda u životu žene posebno osetljiva na ovu pojavu. Prvi je pubertet, drugi trudnoća, a treći prelazno doba, kada se koristi zamenska terapija estrogenima. U manjoj meri i kontraceptivna pilula može da pospeši nastanak celulita.

Muškarci su toga pošteđeni, jer je ključna uloga ženskog hormona estrogena. Što se tiče upotrebe različitih krema, one mogu da ublaže nastanak celulita, ali ne mogu da ga spreče. To što se niste ugojili, važnije je nego svi preparati koje koristite.

Dr Dragoslav Lekić, spec. ginekolog-akušer

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama