O: Mikroorganizmi (mikrobi) se dele u tri najvažnije grupe: bakterije, virusi i gljivice. Ima i prelaznih oblika, ali o njima nekom drugom prilikom. Između mikroba postoji stalno "takmičenje" ko će da nadvlada, odnosno ko će  najviše da se razmnožava. Kandida ili mlečica (Candida albicans) je gljivica koja se nalazi u crevima, gde ima ulogu da uravnotežava korisnu floru. Može da se nađe na koži, na predmetima koji nas okružuju... bilo gde. To znači da je svuda prisutna.

Posle primene antibiotika ili unošenja previše šećera, čemu su trudnice veoma sklone, eto idealnih uslova da se pojavi infekcija kandidom. Uz poremećenu vaginalnu floru, pa još kada se zna da je u trudnoći izmenjen imuni odgovor, onda je to prilika da se kandida razmnožava u velikom broju. Posledica je pojačan sekret beličastog izgleda, ponekad sa belim «krpicama» - otuda naziv mlečica. I male bebe često imaju kandidu, što je vidljivo na uglovima usana.

Moje mišljenje je da treba da se leči. To se čini uz pomoć lekova koji se nazivaju antimikotici, a ima ih više vrsta. Obično se koriste posle trećeg meseca trudnoće, kada je završena organogeneza (formiranje organa ploda). Nema pouzdanih podataka, bar za sada, o eventualnom štetnom delovanju pomenute gljivice na plod.

Dr Dragoslav Lekić, spec. ginekolog-akušer

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama