PC PRESS 2013 - Yumama.com - Pobednik u kategoriji 'Porodica i zdravlje'
U našoj porodici neguje se duga tradicija praćenja sporta. Naša naklonost ne pripada samo određenom sportu ili sportisti, mi smo zaista zaljubljenici u čitavu tu ...
Naslovna > Trudnoća > Matične ćelije ISF > Šta je kvalitetan uzorak i šta sadrži Izveštaj o krioprezervaciji?

Šta je kvalitetan uzorak i šta sadrži Izveštaj o krioprezervaciji?

Pošalji prijatelju Verzija za štampu Samo tekst    
Šta je kvalitetan uzorak i šta sadrži Izveštaj o krioprezervaciji? Foto: Promo

Banka matičnih ćelija InScientiaFides objašnjava budućim roditeljima šta sadrži sertifikat, odnosno Izveštaj o krioprezervaciji, koji dobijaju nakon porođaja, zašto je on važan kao i koje su mere predostrožnosti koje ISF sprovodi, kako bi kvalitet uzorka bio što viši.

InScientiaFides putem svog predstavništva za Srbiju, omogućava roditeljima u Srbiji da poštovanjem identičnih standarda kvaliteta i procedura kao i u samoj matici, dobiju visokokvalitetnu uslugu čuvanja matičnih ćelija na 30 godina. Visokokvalitetna usluga podrazumeva niz elemenata, ali su sve one usmerene ka kvalitetu samog uzorka. 


Razlog zbog kojeg roditelji čuvaju matične ćelije svoje dece je nesumnjivo mogućnost da u slučaju potrebe za lečenjem, mogu da ga iskoriste. Međutim, šta je kvalitetan uzorak, šta utiče na njegov kvalitet, i na šta roditelji treba da obrate pažnju kada upoređuju biobanke kako bi se opredelili za onu koja im omogućava najvišu sigurnost i najbolji kvalitet?

Kvalitetan uzorak matičnih ćelija ima sledeće karakteristike:
1.  sterilan je, odnosno nije zaražen virusima
2.  sadrži što veći broj matičnih ćelija
3.  ima veliku aktivnost ćelija koja se izražava u procentima.

Izveštaj o krioprezervaciji sadrži podatke o ukupnom broju ćelija, broju ćelija CD34+, odnosno broju matičnih ćelija, podatak o vitalnosti - aktivnosti ćelija, kao i podatak o sterilnosti uzorka.

Sterilnost uzorka je bitna iz razloga što zaražen uzorak ne može da se koristi u svrhe lečenja i njegovo čuvanje nije opravdano.  InScientiaFides poštojući standard FACT i odnoseći se na odgovoran način prema klijentima, u svojoj proceduri ima obaveznu analizu krvi majke na transmisaone bolesti u poslednjem mesecu trudnoće. Ukoliko je uzorak zaražen pojedinim virusima, raskida se ugovor i roditelji ne pristupaju proceduri prikupljanja matičnih ćelija, jer bi se u suprotnom čuvao uzorak matičnih ćelija koji ne može da se koristi u svrhe lečenja. Takođe, poštujući italijanske zakone, neophodno je da svaki uzorak ima analize krvi na transmisaone bolesti pre njenog uvoza, što je i u skladu sa direktivama EU.

Šire analize krvi majke na viruse, uzete na samom porođaju, radi dvostruke potvrde se rade i u laboratoriji u San Marinu i njeni rezultati se, takođe, nalaze u Izveštaju o krioprezervaciji.

U biobanci ISF, uzorak koji nije sterilan se ne čuva, raskida se ugovor i roditelji ne snose nikakve troškove (niti troškove prevoza, izvozne takse ..)

Broj matičnih ćelija je ključan parameter kvaliteta uzorka. Što veći broj matičnih ćelija veća je verovatnoća da će biti dovoljne za izlečenje. Sam broj matičnih ćelija zavisi od:

1.    Brzine obrade, tj. vremena koje prođe od porođaja pa do njegove obrade u laboratoriji. InScientiaFides poslujući u skladu sa FACT standardom, omogućava da uzorak bude obrađen u roku od 48 sati od porođaja. Roditelji imaju apsolutnu garanciju da će uzorak biti poslat i preko vikenda, iako međunarodne brze pošte ne isporučuju tokom istih,  pa i da će samim tim biti obrađen u laboratoriji u najkraćem mogućem roku.

2.    Količine krvi, koja može, ali nije apsolutni pokazatelj broja matičnih ćelija. Sa ciljem prikljupljanja što veće količine krvi, koja je nesumnjivo važna, biobanka ISF opremila je svoj KIT sa kesom specijalizovanom za matične ćelije koja sadrži dve igle umesto jedne. Na taj način se omogućava da, ukoliko jednom iglom ne može da se prikupi dovoljna količina krvi pupčanika, se iskoristi druga igla zabadajući je na suprotan deo pupčanika.

Sertifikat o krioprezercaiji se dobija mesec dana nakon porođaja, i samo ukoliko je uzorak pogodan za čuvanje - sterilan je i sadrži minimum 100.000 matičnih ćelija, roditelji vrše plaćanje. U suprotnom, ukoliko uzorak nije pogodan za čuvanje, raskida se ugovor, roditelji se oslobažaju svih plaćanja i sve troškove snosi InScientiaFides.


Izveštaj o krioprezervaciji sadrži podatke koji govore o kvalitetu uzorka, ali poštovanje standarda kvaliteta koji se odnose na ceo lanac od prikupljanja, prevoza do obrade matičnih ćelija, daju sigurnost  da će kvalitet uzorka biti primarni cilj biobanke.

InScientiaFides sa ciljem sprovođenja standard kvaliteta i na tržištu van Italije, nije se opredelila da posluje putem agencija, dilere, već se opredelila za predstavništvo koje je jedina garancija poštovanja navedenih standarda.


Oceni članak
5.00
Pošalji prijatelju Verzija za štampu Samo tekst    
Tagovi
Imena beba
Kalendar ovulacije
Prvi dan prošlog ciklusa:
Ciklus:
dana

Anketa
Anketa: Razvoj kukova
Da li ste stavljali bebi široki povoj?
Pupčanik, do skoro nepravedno zanemarivan i bacan kao medicinski otpad, danas je odličan izvor osiguranja zdravlja za narednih 30. godina života novorođenčeta.
Nova ponuda Biobanke InScientiaFides (ISF) koja traje do15. januara 2013. godine omogućava roditeljima da sačuvaju matične ćelije na 25 i 30 godina po specijalnim cenama i uslovima plaćanja.
Sve veći broj budućih roditelja odlučuje se za ostavljanje matičnih ćelija svog deteta. Kako bi otklonili neudomice sa kojima se mnogi od njih susreću u tekstu koji sledi navodimo neke činjenice koje će pomoći u njihovom razjašnjenju.
Recepti
Recept slika Poslastice koje se ne peku: Torta od borovnica
Hladna voćna poslastica koja se topi u ustima!
Recept slika Jednostavne makarone s mrvljenim sirom
Čest gost mnogih trpeza brzo je, lako i praktično rešenje! Makarone sa sirom su pouzdano ukusno jelo koje će vas sigurno zasititi.
Recept slika Brz i zdrav doručak: Pečena jaja sa spanaćem i slaninom (RECEPT)
Začas napravite ukusan obrok za celu porodicu.
Pogledajte ostale recepte
Zajednica
Yumama Google Play