PC PRESS 2013 - Yumama.com - Pobednik u kategoriji 'Porodica i zdravlje'
U našoj porodici neguje se duga tradicija praćenja sporta. Naša naklonost ne pripada samo određenom sportu ili sportisti, mi smo zaista zaljubljenici u čitavu tu ...
Naslovna > Trudnoća > Matične ćelije ISF > Preeklampsija i matične ćelije

Preeklampsija i matične ćelije

Pošalji prijatelju Verzija za štampu Samo tekst    
Preeklampsija i matične ćelije Foto: Promo

Jedan od razgovora koji treba da obavi doktor sa majkom koja ima dijagnostifikovanu preeklempsiju, jeste odluka o čuvanju matičnih ćelija iz krvi pupčanika.

Preeklampsija je komplikacija trudnoće koja se javlja kod 5 do 8 odsto trudnica, ali koja može ozbiljno da ugrozi život majke i bebe. Karakterišu je visok pritisak, otoci i belančevine u mokraći pa je od presudne važnosti redovno kontrolisanje mokraće tokom trudnoće. Ovo stanje se razvija i kod žena koje pre trudnoće nisu imale problema, ali je češće kod žena koje su pre trudnoće imale visok pritisak, šećernu bolest ili oboljenje bubrega. Najčesce se javlja kod izuzetno mladnih trudnica, kao i kod trudnica koje imaju preko 40 godina.

Preeklampsija se najčešće javlja posle 32. nedelje, ali može da se pojavi kasno u drugom trimestru, i jedan je od najčešćih uzroka prevremenog porođaja. Stanja bolesti variraju i mogu biti blaga ili ozbiljna. Najčešći simptom je opasan porast krvnog pritiska, ali se mnogim ženama  javlja naglo oticanje ruku, lica i donjih ekstremiteta, kao i učestale glavobolje. Nekima se razvije oštećenje bubrega ili jetre što dovodi do izlivanja veće količine proteina u njihovom urinu, i smanjenje proizvodnje urina. Retko, ovo može dovesti do oduzimanja i povećati smrtnost majki i fetusa. Ono što je neverovatno jeste da preeklampsija može doći sa samo jednim ili dva suptilna znaka ili simptoma, i brzo napreduje bez mnogo upozorenja.

Jedini lek za preeklampsiju je porođaj, odnosno rođenje bebe, nakon čega preeklampsija najčešće odlazi u roku od samo nekoliko dana nakon rođenja. Lekari moraju da odmere ozbiljnost bolesti, kao i rizik po majku odlaganjem porođaja, naspram rizika prevremenog rađanja bebe. Dobra komunikacija između zdravstvenih radnika i pacijenta je od ključnog značaja u povećavanju dobrih rezultata.

Jedan od razgovora koji treba da obavi doktor sa majkom koja ima dijagnostifikovanu preeklempsiju, jeste odluka o čuvanju matičnih ćelija iz krvi pupčanika. Prevremeno rođena deca imaju veću učestalost cerebralne paralize (CP), koja nastaje kao posledica nedostatka kiseonika u mozgu pre porođaja i u ranom periodu života novorođenčeta. Međutim, novim istraživanjem u oblasti regenerativne medicine, konkretnije kliničkom studijom pri Univerzitetu Djuk, USA, koju vodi Dr Joanne Kurtzberg, pokazan je neverovatan napredak u lečenju cerebralne paralize. U toku navedene kliničke studije deci sa CP data je sopstvena krv pupčanika sačuvana u toku porođaja, što je dovelo do značajnog napretka u lečenju.

Prilikom prikupljanja krvi pupčanika u toku prevremenih porođaja, od ključnog je značaja da lekar prikupi što veću količinu krvi iz pupčanika, s obzirom da prevremenorođene bebe posebno imaju manje količine pupčane krvi i samim tim manje matičnih ćelija.

Broj matičnih ćelija u velikoj meri zavisi od količine prikupljene krvi pupčanika i od vremena obrade krvi pučanika nakon porođaja. Banka matičnih ćelija InScientiaFides, poslujući u skladu sa međunarodnim standardom kvaliteta FACT Netcord (Fondacija za akreditaciju celularne terapije), vrši obradu uzorka u roku od 48h nakon porođaja.

Banka matičnih ćelija ISF poseduje standarde kvaliteta ISO, GMP i u procesu je akreditacije najvišeg međunarodnog standard kvaliteta FACT Netcord koji kao dodatu vrednost u odnosu na druge standarde jeste sveobuhvatnost čitavog procesa od prikupljanja, preko transporta, isporuke, obrade, do otpuštanja i slanja matičnih ćelija za lečenje.


Oceni članak
5.00
Pošalji prijatelju Verzija za štampu Samo tekst    
Tagovi
Imena beba
Kalendar ovulacije
Prvi dan prošlog ciklusa:
Ciklus:
dana

Anketa
Anketa: Razvoj kukova
Da li ste stavljali bebi široki povoj?
Uz pomoć biohemijskih markera i Dopplera materičnih arterija moguće je rano otkrivanje preeklampsije - ozbiljnog oboljenja u trudnoći.
Ovaj izum bi mogao da spreči smrtne ishode porođaja i niz komplikacija koje se dogode prilikom 15 miliona prevremenih porođaja godišnje.
'Nismo ni svesni koliko su samo hrabre i jake prevremeno rođene bebe', poručuje mama malog Alekse, Ivana, koja je sa nama podelila svoje iskustvo sa (prevremenog) porođaja.
Recepti
Recept slika Jednostavan i ukusan: Kremasti kolač sa trešnjama (RECEPT)
Ovu ukusnu poslasticu najviše će obožavati mališani, a kada skuvate kafu, ni sami joj nećete odoleti.
Recept slika Ukusna i zdrava: Dečja torta od bundeve
Savršena poslastica za mališane!
Recept slika Domaći sladoled od lešnika i meda
Ova kremasta poslastica jednostavna je za pripremu, a njen osvežavajući ukus predstavlja pravo zadovoljstvo za čitavu porodicu. Može se ukrasiti i drugim koštunjavim voćem - orasima, bademima itd.
Pogledajte ostale recepte
Zajednica
Yumama Google Play