U poslednjih nekoliko godina, soja je u centru pažnje zbog povezanosti sa sniženjem nivoa holesterola i prevencijom srčanih oboljenja. Takođe je nutritivno koncentrovana hrana, sa značajnom količinom gvožđa, cinka, kalcijuma i folata. Bogat je izvor omega-3 masnih kiselina i vlakana. Sa ovakvim hranljivim vrednostima, soja deluje kao prirodni izbor za buduće mame. Ali, njen unos u trudnoći ipak treba da bude ograničen.

U trudnoći je važno da vodite računa o ishrani i unosu kvalitetnih namirnica. Ukoliko niste makrobiotičar i nemate iskustva sa ovim načinom ishrane, Miso supa
Probajte bistru miso supu sa kockama od tofua. Miso pastu možete da stavite i u druge supe i čorbe. Napravite bogat i ukusan preliv za salatu sa miso pastom i kašikom maslinovog ulja
bilo bi dobro da se, pre nego što počnete da konzumirate neke od namirnica specifičnih za makrobiotiku, konsultujete sa svojim lekarom. Mi vam ukratko predstavljamo soju i ono što je najvažnije za nju.

Blokira minerale
Ali, soja sadrži i fitinsku kiselinu, koja blokira apsorpciju nekih esencijalnih minerala kao što su gvožđe, cink i kalcijum, ključnih za razvoj ploda. Osim toga, utiče na redukciju holesterola, a on je potreban u trudnoći - za stvaranje estrogena i progesterona, koji su neophodni za održavanje zdrave trudnoće.


Savet +
Tempeh je proizvod od kuvane soje, koji možete - na primer, da stavite u supu, ili da ga koristite za užinu - za sendviče. Propržite ga tako da mu površina porumeni.
Soja sadrži i fitohemikalije koje mogu da se ponašaju kao hormoni. Međutim, teško je zamisliti da bi imala značajan uticaj na hormone u telu.

Samo umereno
Korisna je umerena upotreba soje, kao deo uravnotežene ishrane tokom trudnoće. To podrazumeva jednu porciju dnevno, pola šolje tofua (sira od soje) ili šolju sojinog mleka. Neki stručnjaci preporučuju fermentisane proizvode - sojin jogurt, tempeh i miso, jer sadrže zdrave bakterije i enzime koji pospešuju varenje. Fermentacija pomaže da se neutrališe fitinska kiselina i hranljive materije učine lakše iskoristljivim. Probiotici takođe poboljšavaju imuni sistem.


Probajte!


● Supa od tofua i testenine

Potrebno je:

- 200 g tofua
- 100 g integralne testenine
- pola tikvice isečene na tračice
- 3 kašičice miso paste
- kašika ulja
- peršun
- malo bibera

Priprema:

U pola litra vode skuvati tikvicu i testeninu, sa začinima. Na kraju dodati tofu i ukrasiti peršunom.

Prim. dr med Jasminka Komnenović, pedijatar-nutricionista


Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama