Kada otkrijete da ste trudni, počećete da razmišljate drugačije. Ovo je sjajno vreme za donošenje nekih odluka. Ima mnogo načina da poboljšate ishranu i obezbedite vašoj bebi hranljive sastojke i energiju koja joj je potrebna. Zdrave promene u ishrani koriste i vama i bebi, a pomoći će vam da se brže oporavite od porođaja.

Prva dva meseca  

Hrana za mamu

Mnoge buduće mame brinu kako će da izgledaju tokom trudnoće. Vaše energetske potrebe rastu veoma malo, pa tako budite vođeni apetitom i nemojte da podlegnete nagovaranju da jedete više nego što je potrebno. Kalcijum je veoma važan i za vas i za vašu bebu. Zato ga neizostavno uključite u ishranu - pijte mleko i jogurt, jedite sir, sveže voće i povrće. Redovnim vežbanjem (plivanje, pešačenje) i vođenjem aktivnog života ćete pomoći da se izgradi mišićni tonus i da se vaša težina održi na odgovarajućem nivou.

Briga o telu podrazumeva prestanak pušenja, ako to već ranije niste učinili. Pušenje tokom trudnoće može da dovede do rađanja deteta manje porođajne težine, ali i dugoročno slabi bebino zdravlje. Takođe može da dovede do komplikacija, poput pretećeg pobačaja.

Drugi mesec donosi mnoge promene u telu, uključujući jutarnju mučninu. Hrana bogata proteinima i ugljenim hidratima može da vam pomogne.  Uzimajte orašaste plodove, jogurt, tvrdo kuvana jaja, mršavo meso - ove namirnice su dobar izvor proteina, ali i pečeni krompir, pirinač, povrće, žitarice - da biste obezbedili ugljene hidrate. Ta hrana prevenira nizak nivo šećera u krvi, koji uzrokuje mučninu.

Morate da pijete dosta tečnosti, jer ćete poprilično da je gubite ukoliko povraćate. Ako se osećate umorno i iscrpljeno tokom dana, uradite hematološke (krvne) analize. Anemija (malokrvnost) je najčešći uzrok umora.

Treći mesec

Kod mnogih trudnica se smanjuje mučnina, pa je moguća povećana želja za hranom. Možda osećate "žudnju" za nekim namirnicama, ili neke ne podnosite.         

Hrana za bebu

Tokom ovog meseca će unutrašnja struktura vaše bebe da bude kompletirana, a dobra ishrana omogućava njen dalji razvoj. Za pravilan rast kostiju je izuzetno važan magnezijum. Prema novijim studijama, količina ovog minerala koji se lako uzima iz hrane - u prvom trimestru je povezana sa bebinom težinom, dužinom i obimom glave na rođenju.  

Vitamin A je potreban za zdravu kožu, kao i za sluznicu gastrointestinalnog trakta i pluća. U prva tri meseca vaša beba obezbeđuje lične zalihe vitamina A, pa je potrebno da konzumirate hranu u kojoj ga najviše ima: krompir, šargarepa, bundeva, spanać.

Hrana za mamu

Magnezijum je ključni element za dobro stanje svih mišića, uključujući i matericu. On pomaže izgradnju, ali i obnavljanje tkiva. Ima ga u izobilju u zelenoj salati, orašastim plodovima, soji, bundevinom i suncokretovom semenu i celom zrnu žitarica. S obzirom da je posteljica u stanju da reguliše njegov nivo, ne brinite ako ga uzimate više nego što je potrebno.

Vitamin A pomaže da vaša koža i sluznice koje oblažu unutrašnje organe budu zdravi. Uzimajte veću količinu nemasnih mlečnih proizvoda (mleko, jogurt i sir) zbog retinola (životinjski izvor vitamina A).

Umor može da bude glavni problem u ovom periodu trudnoće. Takođe, možda osećate i mučninu, pa je zdrav doručak verovatno poslednja stvar na koju pomišljate. Međutim, on je važan za vas i vašu bebu u razvoju, zbog toga   nemojte da ga preskačete. Mučnina nije samo neprijatna, ponekad je teško nositi se sa njom. Iako se naziva "jutarnja", može da se javi u bilo koje doba dana i noći. Ponekad pomaže uzimanje vitamina B6, ali ne bez dogovora sa doktorom! Ako ne možete da jedete ili pijete - postoji opasnost da dehidrirate, pa je potrebno da se obratite lekaru.

Foto: Shutterstock

Četvrti mesec

Drugi trimestar trudnoće obeležava povećanje energije. Apetit raste, a jutarnja mučnina jenjava.

Hrana za bebu

Raznovrsna ishrana je važna jer je bebi potrebno mnoštvo nutrijenata kako bi se obezbedio pravilan razvoj. Najvažniji u ovoj fazi su vitamin D i omega 3 masne kiseline (DHA, EPA), koje su neophodne za razvoj bebinog mozga i očiju. Riba i plodovi mora su njihov najbolji izvor.

Riba je takođe savršen izvor joda. Početkom četvrtog meseca bebina tireoidna (štitna) žlezda počinje da funkcioniše i stvara sopstvene hormone. Zbog toga joj je neophodan jod. Riba (bakalar, skuša, losos, sardine), ljuskari i drugi morski plodovi su bogati ovim elementom, pa ih jedite bar dva puta nedeljno.

Hrana za mamu

Jedite hranu koja je bogata gvožđem. U drugom i trećem trimestru se vaše potrebe za ovim elementom udvostručuju. Dodatno gvožđe je potrebno zbog uvećanog volumena krvi, a pomaže i razvoj placente i fetusa. Sačekajte drugi trimestar da biste uzimali preparate gvožđa. U prvom trimestru su potrebe za njim manje, pa uzimanje preparata može da pogorša jutarnju mučninu i izazove konstipaciju (zatvor).

Uzimajte hranu bogatu vitaminom C. Pošto vaše telo ne može da ga sačuva, potrebno je da ga unosite svakog dana.