BEBA: Duboko u materici, razvija se embrion neverovatnom brzinom. Sada je veličine semena susama (nešto veći od jednog milimetra) i još ne liči na ljudsko biće. Ćelije embriona u ovoj nedelji se dele na tri sloja – endoderm, mezoderm i ektoderm, od kojih će se kasnije formirati različiti organi ljudskog tela.

Iz unutrašnjeg sloja (endoderma) nastaće pluća, creva i prvobitni urinarni sistem, kao i tirodina žlezda, jetra i pankreas. Od srednjeg sloja (mezoderma) će se formirati srce (ove nedelje ono će početi da kuca), krvni sistem, kosti, mišići, hrskavica, polni organi i bubrezi. Spoljni sloj (ektoderm) će biti odgovoran za razvoj nervnog sistema, kože, kose, mlečnih i znojnih žlezda kao i zubi.

Prvobitna posteljica i pupčanik koji bebi dovode hranu i kiseonik počeli su da funkcionišu.

MAMA: Osim izostanka menstruacije, ove nedelje možete da primetite i prve nelagodnosti koje nosi trudnoća - umor, promene u osećajima mirisa i ukusa, često mokrenje i napetost u grudima. Takođe, možda ćete imati mučninu, ali je veća verovatnoća da će se to desiti tek u nekoliko narednih nedelja.

Spoljni svet još uvek ne primećuje bilo kakav znak dramatičnog razvoja koji se odvija u vama.

Ukoliko ste vežbali pre trudnoće slobodno nastavite jer vežbanjem razvijate snagu i izdržljivost koja će vam biti potrebna da se izborite sa većom težinom, ali i sa fizičkim naporom kada dođe vreme za porođaj. I na kraju, posle porođaja ćete svakako lakše povratiti svoju liniju ako budete vežbali tokom trudnoće. Odlučite se za bezbednu aktivnost, prilagođenu vašem stanju i uživajte. Šetnja i plivanje su dobar izbori za sve trudnice.

Tate, postoji mnogo načina da učestvujete u trudnoći – čak i ovako rano.

Šta treba da radite?

Obratite pažnju na kvalitet vode koju pijete. Ukoliko vam materijalne mogućnosti ne dozvoljavaju da koristite flaširanu vodu, onda "uključite" predostrožnost. Pre nego što vodu sa česme sipate u čašu, pustite je da nekoliko minuta isteče. Olovo, koje može da se nađe u pijaćoj vodi, može vrlo nepovoljno da utiče na razvoj vaše bebe. 

Izbegavajte alkohol. Alkohol u trudnoći nije dozvoljen jer i male količine mogu da utiču na razvoj bebe.

Saznajte šta vas očekuje u narednoj nedelji: 6. nedelja trudnoće