BEBA: Počinje zadivljujući razvoj vaše bebe. Od sada, pa u narednih 10 nedelja, svi njeni organi će se razviti, a neki će čak i funkcionisati. Ovo je vreme kada je beba najosetljivija i sve može da utiče na njen razvoj.

Upravo sada, vaša beba je embrion veličine zrna maka (oko jedan milimetar) i sastoji se od dva sloja: epiblasta i hipoblasta, iz kojih će se razviti svi njeni organi i delovi tela.

Od ćelija blastocita (sloj pričvršćen za zid materice) postepeno se razvija posteljica koja će početi da funkcioniše krajem nedelje. Uloga posteljice je sprovođenje hranljivih materija i kiseonika do bebe. Sada se pojavljuje i plodova kesa, koja će ugostiti bebu i plodova voda koja će joj biti jastuk.

MAMA: Možda ste već primetili da vam izostaje menstrualni ciklus. Sa kućnim testom na trudnoću sačekajte do kraja nedelje kako bi bili sigurni u rezultate. Ako je test pozitivan, pozovite svog lekara i zakažite prvi ultrazvučni pregled, a ako je negativan, uradite ga ponovo u petoj nedelji (ukoliko i dalje izostaje menstruacija). Većina testova na urin nije toliko osteljiva da bi registrovali trudnoću u četvrtoj nedelji.

Na činjenicu da ste ostali u drugom stanju možda će vam ukazati i neki od sledećih simptoma: osetljive grudi, gadljivost, pojačano lučenje pljuvačke, promenljivo raspoloženje, pospanost, zamor i često mokrenje. U ranoj trudnoći vaga za merenje neće pokazivati nikakve promene, ali izmerite se da biste znali sa kojom težinom ste ušli u trudnoću. U stomaku možete da osetite blage grčeve, slične menstrualnim bolovima, koji se javljaju kao posledica uvećanja materice. Osetljivost čula mirisa biće prilično pojačana, pa će vam u pojedinim situacijama biti neprijatno.

Ako ste planirali trudnoću verovatno  već pijete multivitamine koji sadrže najmanje 400 mikrograma folne kiseline. A sada, kada ste trudni, trebaće vam i više – oko 600 mikrograma  dnevno.  Folna kiselina  štiti plod od mogućeg nastanka urođenih defekata centralnog nervnog sistema, a posebno kičmene moždine.

Sledećih šest nedelja su najvažnije za razvoj bebe. Kroz posteljicu, beba je izložena svemu onome što unosite u organizam, zato obezbedite sebi i bebi samo ono što je dobro za oboje.

*Ukoliko pokušavate da ostanete u drugom stanju duže od godinu dana, odnosno šest meseci ako imate preko 35 godina, razgovarajte sa svojim lekarom kako bi zajedno sa partnerom uradili testove i otkrili eventualni problem. Što pre otkrijete razlog neplodnosti pre ćete i biti na putu izlečenja i glavnog cilja – bebe.

Šta treba da radite?

Odlazak kod lekara. Izaberite ginekologa koji će voditi vašu trudnoću. Ako uzimate neke lekove pitajte ga da li je bezbedno da ih i dalje koristite. 

Proverite svoju krvnu sliku. U saglasnosti sa lekarom, počnite da uzimate suplemente za trudnice. Zapamtite da su folna kiselina (vitamin B) i gvožđe dve najbitnije materije za pravilan razvoj vašeg deteta. 

Vodite računa o ishrani. Prvo tromesečje je najbitnije za razvoj bebe. Većina anomalija i nepravilnosti u razvoju nastaju baš u ovom periodu. Zato sada, više nego ikada, vodite računa o sebi. Jedite samo najkvalitetniju hranu, prestanite da pijete i pušite

Literatura. Saznajte šta će se sve i zašto narednih meseci dešavati u vašem organizmu. Potrudite se da dođete do svih informacija o trudnoći i porođaju koji je pred vama.

Saznajte šta vas očekuje u narednoj nedelji: 5. nedelja trudnoće