Nedaleko od Zlatibora, nalazi se još jedna planina koju često posećuju porodice sa decom. Iako je popularno turističko odredište, Tara je uspela da sačuva svoju prirodnu lepotu od preterane urbanizacije, pa posetioci uživaju u miru i tišini. Boraveći na Tari, možete da obiđete i mnoge zanimljive lokalitete: Mokru goru i Šargansku osmicu (prugu uskog koloseka, čija je putanja u vidu broja osam), etno selo "Drvengrad" na brdu Mećavnik, jezera Zaovine, Višegrad, manastir Raču.

Domaćinstvo Zeleni čardaci

Kada je u pitanju smeštaj, jedno od najlepših mesta na Tari su "Zeleni čardaci", domaćinstvo ušuškano između stoletnih borova. Poseduje tri drvena konaka - Izvor, Žubor i Slavuj, okružena živopisnim zelenilom, sa potočićem koji žubori kroz dvorište.

Tu je i letnjikovac, klupe za odmor, ali i prostor za igru najmlađih, što može da upotpuni vaš porodični boravak u prirodi i učini ga zabavnim.

Najam aprtmana sa doručkom u letnjem periodu se kreće između 35 i 140 evra, zavisno od veličine apartmana, odnosno broja ležajeva.

Veći broj apartmana i veliki broj različitih aktivnosti koje se mogu organizovati u "Zelenim čardacima", odnosno na Tari, posebno su pogodni ukoliko želite da putujete u većem društvu, to jest sa još jednom ili više porodica. 

Drinska kuća

Za boravak u ovoj kući na obali Drine, pogodnoj za porodična druženja i zabavu u prirodi, koja se nalazi nedaleko od nacionalnog parka i planine Tare, često kažu da je "luksuz na seoski način". Komforna kuća od 300 kvadrata, pravljena tako da ne naruši prirodne lepote okruženja, a opet i da udovolji i najizbirljivijem gostu, raspolaže sa četiri spavaće sobe, bazenom i mini spa centrom. Sve je to začinjeno nezaboravnim pogledom na krivudavi tok Drine tokom dana i nepregledno zvezdano nebo tokom noći.

Ukoliko imate sasvim malu decu, zaista ćete uživati u "Drinskoj kući". Ako su malo veća, jedino što bi moglo da naruši idealnu sliku jeste da nećete moći da se preterano opustite zbog velikog broja stepenica i činjenice da je teren oko kuće pomalo strm. Kuća se iznajmljuje uvek u celosti, a njen dnevni zakup iznosi 350 evra, bez obzira na broj osoba koje u njoj borave. U slučaju da poželite da se odmorite od kuvanja, lokalni restoran "Tara" vrši dostavu hrane.

Vodostaj na Drini je nizak, regulisan kontrolisanim ispuštanjem vode na brani u Perućcu, tako da je reka skoro čitavom dužinom obale u opštini Bajina Bašta pristupačna za kupanje. Na par kilometara od "Drinske kuće", na ušću reke Rogačice u Drinu, nalazi se jedno od takvih mesta, ali se za porodice sa decom preporučuje odlazak na jezero Perućac, gde je voda znatno toplija, i gde se nalazi lepo uređena plaža sa bazenima za decu. 

Mokra Gora - Drvengrad

Jedna od najboljih destinacija koju možete da izaberete je Mokra Gora i boravak u Kusturičinom etno selu "Drvengrad", na brdu Mećavnik, tačno između Zlatibora i Tare. Sa drvenom crkvom, autentičnim brvnarama iz okoline, bibilotekom, galerijom, bioskopskom salom, čak i obdaništem - koje nosi naziv "Dr Nele Karajlić", Drvengrad nudi raznovrsnu zabavu i za starije i za mlađe goste.