Izvor: Mondo

Kada kupujete školsku torbu ili ranac obavezno povedite dete sa sobom, jer ono mora da ga "proba". Obavezno ponesite džemper ili jaknu, jer je važno da ranac dobro stoji i kada je dete toplije obučeno. Veoma je važno da im ranac dobro stoji, objasnite im da je to mnogo važnije od lika iz animiranog filma koji je odštampan na torbi.

Ranac ne sme da steže, niti da klizi s ramena. Važno je da prianja na više mesta na leđima i da ne viri iznad ramena. Zbog opasnosti od povreda, šnale i kopče za podešavanje i zatvaranje treba da budu zaobljene. Da biste proverili da li ranac stvarno odgovara detetu, napunite ga nečim još u radnji i recite mališanu da skakuće s njim na leđima.

Pošto deca brzo rastu, treba da postoji mogućnost podešavanja dužine. Kaiševi treba da budu široki najmanji četiri centimetra, kako bi se težina bolje rasporedila, a ranac ne bi žuljao.

Ručka treba da bude postavljena i prilagođena dečijoj šaci. Upadljiva boja će doprineti da učesnici u drumskom saobraćaju bolje vide vaše dete. Proverite da li ranac ima fluorescentne pruge, kako bi mališana primetili i u mraku.

Stručnjaci upozoravaju da rančevi nisu pogodni za manju decu, pošto uglavnom nisu ergonomski, tj. prilagođeni obliku tela, te mogu da oštete kičmu.

Kad je ruksak pretežak, dete izvija (izdužuje) leđa i naginje telo i glavu prema napred da bi uspostavilo ravnotežu. To opterećuje mišiće leđa i vrata, pa postoji opasnost od prenapregnutosti ili čak povrede mišića.
Dakle zbog prevelike težine torbe dete može da ima hronične bolove, koji su vrlo neprijatni, u ramenima, vratu i leđima, piše "Blic".

Težina ranca ne sme da prelazi 10 odsto detetove telesne težine. Neadekvatno opterećenje može da dovede do deformacije kičme.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama