"Ne pričaj sa nepoznatim ljudima" rečenica je koju smo i sami od roditelja čuli bezbroj puta, a koju prenosimo na svoju decu (čak je odzvanjala i Crvenkapi kroz glavu, dok je šetala kroz šumu).

Međutim da li je ovo pravilo neophodno prenositi sa generacije na generaciju?  Evo šta o tome misle stručnjaci američke neprofitne organizacije "KidSafe Foundation", koja edukuje decu i odrasle u cilju sprečavanje seksualnog zlostavljanja i nasilja nad mališanima:

"Naravno da postoje stranci koji imaju loše namere, ali nisu svi ljudi na svetu loši. Nažalost, na osnovu izgleda, ne možemo da procenimo čoveka, te se vodimo tim da se od nepoznatog sklanjamo. 

Iako se većina roditelja plaši da će im deca biti napadnuta od strane nepoznate osobe, mališani koji pretrpe bilo kakav oblik nasilja uglavnom poznaju svoje napadače. Iz tog razloga možda bi trebalo da čuvenu frazu izbacimo iz upotrebe pri vaspitavanju dece.

Umesto što stalno učimo klince šta ne bi trebalo da rade, možda je vreme da uradimo baš suprotno. Pitajte ih kako bi postupili da im priđe stranac i pažljivo slušajte njihov odgovor. Njihov odgovor verovatno neće biti odgovarajući, ali zato ste vi tu da ih posavetujete i pomognete da naprave siguran i pametan izbor."

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama