Foto: Shutterstock

5. Vežbaj kako ćeš reći "ne". Pronađi svoj način.

Čak i odraslima je ponekad teško da nešto odbiju, zbog čega je ovo važno pitanje za tinejdžere i adolecente.

Bez obzira na to hoće li način vašeg deteta biti "Ne mogu sad" ili "Ne, hvala, ne želim to", važno je pronaći pravi način da dete nešto odbije kako bi okolina shvatila da je njegova odluka bespogovorna.

6. Ne pij lekove bez razloga.

Tinejdžeri sve ranije počinju s konzmiranjem droga, pokazala su naučna istraživanja. Uz to, kako bi izbegli sumnjive supstance koje prodaju preprodavci droge, oni neretko biraju lekove koji se dobijaju po receptu lekara: lekove protiv kašlja ili hiperaktivnog poremećaja.

Iz tog razloga je potrebno navići dete da se za lekove odlučuje samo onda kada su apsolutno neophodni jer se tako smanjuje mogućnost da ono stekne naviku da olako poseže za lekovima.

7. Alkohol je loš. Loš, loš, loš.

Objasnite svom tinejdžeru da 18 nije samo broj. Postoji razlog zbog čega je navršena osamnaesta godina vreme kada postajemo punoletni - mozak se još uvek razvija i napijanje na žurkama u osnovnoj i srednjoj školi može izazvati ozbiljne probleme u budućnosti.

8. Pronađi svoju strast.

Veoma je važno i reći tinejdžeru da pronađe neku aktivnost u kojoj zaista uživa i da u toj oblasti postane pravi mali stručnjak!

"Tako će dete naučiti da može da se oseti ispunjeno zbog stvari kao što su izvođenje nekih stvari, biti priznat, pomeranje granica, kreativnost, a ne seks, droge i drugi rizični metodi", ističe Holmsova.

9. Svi grešimo, ali treba učiti iz svojih grešaka.

Holmsova za ovo navodi primer devojke koja je već stupila u seksualne odnose i kaje se zbog toga. Uloga roditelja, najčešće majke, u ovoj situaciji jeste da naglasi da kajanje ništa neće promeniti - to se već dogodilo i mesto mu je u prošlosti. Ali je je potrebno i istaći da je to odlična prilika za učenje. Možete reći: "Uradila si nešto i nije ti zbog toga drago, kaješ se. Sagledaj koje su posledice i razmisli dobro sledeći put - hoće li to biti dobra ideja ili još jedna greška? Zbog čega bi ponovila grešku?"

10. Volim te.

Ovo nije neki veliki savet koji će značajno uticati na ponašanje tinejdžera, ali je jedna od najvažnoijih stvari koje majke i očevi mogu reći svojoj deci.

Neumorno im ponavljajte da ih volite, poštujete i podržavate, da ste uz njih šta god da se dogodi.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama