Dr Džastin Koulson, ekspert za roditeljstvo, rekao je da su roditelji nesvesni koliko njihove agresivne disciplinske mere u stvari kreiraju ili povećavaju detetovo nasilno ponašanje. Kažnjavanje dece za njihovo agresivno ponašanje samo dodaje ulje na vatru kasnije, u školskim dvorištima. 

Baza podataka iz 140 istraživačkih studija širom sveta pokazuje da dve trećine nenasilničkih strategija ne funkcioniše, dok samo jedna trećina ima skroman efekat na decu.

"Naše disciplinske metode i metode o promovisanju nenasilničkog ponašanja zapravo promovišu nasilje", rekao je Koulson. On savetuje roditelje da se suzdrše od njihovog prirodnog nagona da reaguju i da umesto toga porazgovaraju sa svojom decom.

"Ne zanima me zašto si to uradio, moraš da prestaneš to da radiš", potpuno je pogrešna vaspitna metoda.

Statistike pokazuju da u Australiji, jedno od četvoro dece na svake dve nedelje prijavi nasilje, dok 80 procenata dece su svedoci sajber nasilja, a 40 posto su žrtve onlajn iskorišćavanja.

Dr Koulson, i sam otac šestoro dece, koji je ostavio karijeru na radiju kako bi diplomirao psihologiju i postao bolji roditelj, kaže da roditelji i nastavnici moraju zajedno da rade sa decom.

"Iako vam se nekada čini da je kažnjavanje jedina opcija, prva stvar koju treba da kažete je 'Nisi u nevolji', a onda morate da popričate sa detetom i da pokušate da zajedno rešite problem."

 

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama