Sam proces pravljenja kućice za ptice može biti lepa porodična aktivnost koja će probuditi maštu svih ukućana. Izbor modela je veliki, a kućice se razlikuju po dimenzijama, obliku, materijalu od koga su napravljene, i načinu dekorisanja.


Za najjednostavniji model sa kosim krovom biće vam potrebna daska (veličina zavisi od željenih dimenzija), testera, ekseri, lepak za drvo i šarke za vratanca. Vaša kućica za ptice biće lep ukras za terasu ili dvorište, ptičicama sklonište preko zime, a možda vas  iznenadi i veseli cvkut tek izleglih podstanara u proleće...Najpre napravite nacrt na papiru kako bi lakše skrojili delove. Na dasci iscrtajte oblike stranica, četvrtasto dno veličine 15x15 cm, dve bočne stranice širine kao podloga, s tim što će im gornja stranica biti pod nagibom zbog krova, na jednoj strani je visina 22 cm , a na drugoj 25 cm. Prednja stranica je visine 22 cm, a zadnja 25 cm, njihova širina zavisi od debljine materijala, a dobija se kada se od 15 cm  oduzme dvostruka debljina daske. Krov je veličine 15x16cm. Isečene delove spojite lepkom i ekserima. Prednja strana neka bude spojena šarkama sa bočnom stranom i na njoj napravite rupu prečnika 5 cm. Napravljenu kućicu postavite na zid terase ili na drveni stub u dvorištu.

Evo nekoliko ideja za izradu i dekorisanje kućica za ptice.


Milena Nonković

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama