Svima je jasno koliko je kultura čitanja oslabila u našem društvu. Potrebno je na vreme mališanima ukazati na važnost i lepotu čitanja. Usađivanje kvalitetnih navika kod dece je važno započeti od malih nogu. Ono što deca nauče u svom domu, kasnije će i van njega primenjivati. 

U mladjem dobu je najznačajnije izazvati čulnost i maštovitost kod dece. Najbolji razvoj deteta jeste upravo kroz igru i zabavu, a nismo ni svesni koliko književnost može pobuditi kreativnost i inovativnost kod dece.

Dajemo vam nekoliko primera knjiga koje će mališane momentalno odvesti u svet mašte.

1. Pipi Duga Čarapa, Astrid Lindgren

Astrid Lindgren nam je u ovoj knjizi dala priču o devojčici neobičnog izgleda, koja je bez roditelja, živi totalno drugačiji život od ostale dece, upada u razne avanture i uživa u igri. Ova knjiga slavi slobodan duh deteta, život bez konvencija i pravila. Devojčica je hrabra i odvažna, ima konja i majmuna kao kućne ljubimce, i ne preza ni od koga.

Kao podlogu ove knjige možemo primetiti i tužnu priču o detetu koje je ostalo bez roditelja, osuđeno da se brine samo o sebi. Ipak, ova devojčica nam pokazuje koliko uspeva sama da izađe na kraj sa raznim problemima i da se brine sama o sebi. Verujemo da će  svako dete uživati i smejati se čitajući o nesvakidašnjim zapletima u koje upada ova devojčica.

Pipi Duga Čarapa; Foto: Profimedia

2. Alisa u zemlji čuda, Luis Kerol

Ova knjiga će naročito biti interesantna mališanima upravo jer je cela oslikana neverovatnim bićima i situacijama. Devojčica koja pada kroz zečju rupu dospeva u svet mašte. Deca će sigurno uživati čitajući o neverovatnim bićima, životinjama koje govore, nesvakidašnjim situacijama. 

3. Guliverova putovanja, Džonatan Svift

Ukoliko vaši mališani obožavaju putovanja, ova knjiga će im se sigurno dopasti. Najpre će uživati u prva dva dela: "Putovanje u Liliput" i "Putovanje u Brobdingnag".

U Liliputu se deca susreću sa Guliverom koji dolazi u zemlju Liliputanaca, minijaturnih stvorenja naspram kojih je on prikazan kao džin. Mališani će se zaceniti od smeha čitajući o nedaćama jednog džina u svetu Liliputanaca. U drugom delu će moći da čitaju o obrnutoj situaciji, patuljak koji se našao među džinovima. Tu će moći i da se smeju, ali i da se sažale na nevolje u koje upada patuljak. U svakom slučaju, ovu knjigu mališani ne smeju propustiti. 

4. Nina i tajna osme note, Muni Vičer

Nina je devojčica koja otkriva drevne tajne starog Egipta. Maleni čitatelji će zaista uživati u otkrivanju neverovatnog sveta piramida, mumija, hijeroglifa, a verujemo i da će u njoj pronaći inspiraciju za igru. Ovo će zaista probuditi istraćivački duh kod mališana. 

5. Hari Poter, Dž. K. Rouling

Ovaj serijal knjiga je omiljen i deci i starijim čitateljima. Hari je postao junak omiljen čitateljima različitog uzrasta. Serijal se sastoji iz osam knjiga, tako da u njima deca mogu uživati u raznim situacijama u koje dolazi  ovaj zaista neobičan junak.

Hari je učenik škole magije, prolazi kroz neverovatne avanture sa svojim drugarima. Iako se i ovde radi o neobičnim i nestvarnim situacijama, ova knjiga je ipak namenjena malo starijoj deci. Kasnije, deca mogu uživati i u filmovima koji su urađeni na osnovu ove knjige.  

Foto: Profimedia

Tekst priredila Katarina Marković

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama