Pogled na fotografije sa razvijenim dečacima koji dižu tegove najčešće nailazi na osude roditelja koji se pitaju u kojim godinama je normalno da njihovi mališani počnu da vežbaju.

Mnoge škole u sklopu časova fitičkog vaspitanja imaju pojedine treninge snage i izdržljivosti koji uključuju i dizanje tegova. Roditelji su uglavnom zabrinuti zbog toga i osuđuju školske programe. Međutim, njihove osude nisu opravdane.

Stručnjaci objašnjavaju kako je trening snage ključan za razvoj motoričkih i atletskih sposobnosti kod dece. Stoga, umerene vežbe izdržljivosti neće ugroziti rast i razvoj dece. 

Međutim, to ne znači da deca treba da podižu teške tegove, ali je korisno da se upoznaju sa različitim vrstama otpora.

Na primer, deca mogu da započnu trening u isto vreme kada počnu da se interesuju za sport, negde između šest i osam godina. Pravilno kretanje zahteva adekvatnu mišićnu snagu, zbog čega bi trening trebao da  bude preduslov za učešće u nekom sportu.

Deca koja su sklona gojaznosti trebalo bi prvenstveno da vežbaju podizanjem vlastite težine. Treneri podsećaju kako je ključ u tome da dete pronađe aktivnost u kojoj uživa.

Kako dodaju stručnjaci, samo zato što je dete jače ili bolje u nekom sportu od svojih vršnjaka, ne znači da će u budućnosti biti neko čudo. Mladići menjaju svoje interese, zbog čega je važno da već u ranim godinama života isprobaju nekoliko vrsta aktivnosti, a ne samo jedan sport.

Takođe, decu koja nadmašuju svoje vršnjake u nekim aktivnostima treba posmatrati kako ne bi preterivala. 

Deca inače mnogo više od odraslih opterećuju svoje telo prilikom igranja i skakanja, zbog čega roditelji ne treba da brinu da će im vežbe snage u ranoj dobi naškoditi. Pojedina istraživanja pokazala su kako se prilikom dizanja tegova u pubertetu povećava gustoća kostiju te popravlja telesna kompozicija i balans tela.

Treneri savetuju kako je najbolje da deca izvode dve do tri vežbe za jednu grupu mišića, sa šest do 12 ponavaljanja u svakoj serij. Odmor između svake serije bi trebao biti između 1-3 minuta.

Ono na što je potrebno obratiti pažnju jeste da deca u razvoju ne rade vežbe opterećenja iznad glave, kao i čučnjeve sa tegovima na ramenima, jer ove vežbe sabijaju kičmeni stub.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama