Povratak u školu posle raspusta može da bude poprilično stresan za decu bilo kog utrasta uključujući decu predškolskog uzrasta pa i srednjoškolce. Debora Gilboa, eskpert za dečiji razvoj, predlaže tri stvari koje bi roditelji trebalo da imaju na umu ako njihovo dete nije oduševljeno time što se rapust završava i kreće nova školska godina. 

1. Prihvatite osećanja vašeg deteta kao istinita i stvarna

Ne pomaže ako detetu kažete kako bi trebalo ili kako ne bi trebalo da se oseća kao na primer "Nemoj da se plašiš" ili "Nema razloga da budeš uplašen". Tako pokazujete nepoštovanje prema detetu, negirate njihova osećanja- to nikako ne pomaže.

2. Prihvatite osećanje i preduzmite akciju

Naglasite detetu da ono ima mogućnost da uradi nešto po pitanju toga kako se oseća. Nije stvar u tome kako se neko oseća, već kako se ponaša iako to oseća. Zato pitajte dete šta treba da uradite da mu pomognete. 

3. Zapamtite da je ovo prilika da naučite dete važnim veštinama

Nije stvar u tome da ispratite dete do autobusa i školskih vrata i nadate se da će sve proći sa minimalnom traumom za malog školarca. Ovo je period kada dete treba da nauči šta mu pomaže a šta ne, kako bi prevazišlo i sadašnje i sve buduće "prve" dane.

Životne lekcije koje sada nauče od vas, koristiće celog života. Život je prepun "prvih dana". Vi ste tu da im pomognete da saznaju kako da upravljaju svojim emocijama i kako da se bore kroz život iako imaju negativna osećanja. Ne brinite ako ne uspete ove godine, probaćete sledeće. Učenje ovih veština zahteva vreme i praksu.

Debora takođe predlaže i savete za roditelje koji se odnose na specifičan školski uzrast

Predškolac

U ovom urastu deca nemaju preteranu potrebu da provode vreme sa vama. Zbog toga zapitajte dete: "Kada ne provodimo vreme zajedno, šta je to što ti pomaže da se osećaš bolje?, a onda to pretvorite u igru". 

U ovom uzrastu, treba se fokusirati na razvijanje osećaja za planiranje obaveza. Čitajte im knjige na temu predškolskog obrazovanja/vrtića što može da pomogne da steknu uvid u atmosferu koja ih očekuje i da im on postane bar malo poznata sredina. 

Osnovna škola

"Promena je teška a polazak u osnovnu školu će se u velikoj meri razlikovati od vrtića. Debora predlaže da pitate decu šta sve znaju ili misle da znaju o osnovnoj školi i šta misle da će im biti najteže. Onda zajedno možete da osmislite strategije koje će pomoći da rešite ono što ih najviše brine. 

Deca od 5. do 8. razreda 

Za decu, ovaj period je vezan za socijalnu interakciju." Ohrabrite dete da radi ono što misli da treba kako bi se sprijateljilo sa drugom decom pre nego što počne školska godina. Nekoliko dobrih prijatelja, čak iako ne budu zajedno u odeljenju, mogu da pomognu da se dete lakše nosi sa eventulanim problemima u školi. 

Srednja škola

"Ovo su godine kada učenici najviše brinu o predmetima koje slušaju, ocenama i vanškolskim aktivnostima. Kao roditelj, probajte da ne budete njihov najveći izvor stresa i podstaknite ih da postanu odgovorni. Pričajte o njihovim ciljevima a to će vam pomoći da ih usmeravate u smeru u kojem oni žele da idu bez da ih svakodnevno opterećujete pitanjima. 

Zapamtite da će ova njihova "nervozna" osećanja proći. Podsećajte decu da sve što im je potrebno u bilo kom trenutku je nekoliko sekundi hrabrosti, i da ništa nije nepromenjivo. Šta je danas novo, sutra postaje rutina". 

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama