Potrebno vam je:

500 g oštrog brašna

300 g mekog brašna

1 celo jaje

1 žumance (belance vam taman ostane za šaranje)

1 vanilin šećer

250 g šećera u prahu

500 g maslaca

5 kašika mleka

Dodaci (po želji): Orasi, lešnici, bademi, kokos, keks, cimet, kakao, čokolada (crna, bela, mlečna), boje, prah, šljokice, šarene ili čoko mrvice, rum, vanila, izrendana korica narandže ili limuna…

Priprema:

Maslac mora biti sobne temperature. Odmah uzmite jednu veliku činiju ili vanglu, najbolje plastičnu. Umutiti maslac i šećer u prahu, pa dodati ostale osnovne sastojke. Mesiti testo, u početku je suvo i teško se radi sa njim, ali polako kako mesite maslac sve vezuje i dobija se glatko testo.

Dodajte mleko i još mesite.

Kada je testo gotovo podelite ga na onoliko delova koliko različitih kolačića želite.

Peče se na 180 stepeni između 10 i 15 minuta zavisno koliko tanko razvučete testo. Treba da ostanu svetli, možda će vam se učiniti da su još uvek mekani i da nisu pečeni. 

Foto: Shutterstock

Smesa za ukrašavanje

Potrebno vam je:

- jedno belance

- 200g šećera u prahu

Priprema:

Belancetu se doda 200 g šećera u prahu, umuti se viljuškom i sipa se u kesu, veže gumicom, a dole iseče jedna jako mala rupa. Stiskate kesu i šarate. Nemojte ići skroz do ivica jer može da iscuri, najbolje je šarati po sredini i onda nečim tankim polako razvlačiti prema ivicama. Ostavite preko noći da se suši.

Ovi suvi kolačići mogu da stoje i do 15 dana, a što duže stoje to su mekši. Samo ih spakujte u kutiju, držite na hladnijem mestu i vadite željenu količinu po potrebi tokom praznika. 

Probajte i:

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama