Potrebno je:

1 l mleka

250 g griza

250 g prezli

6 supenih kašika šećera

1 kesica vanilin šećera

pekmez po želji

ulje

Priprema:

1. U mleko umešati četiri kašike šećera i zagrejati ga da bude vrelo.

2. U mleko postepeno sipati griz, neprestano mešajući.

3. Ostaviti da se malo ohladi, da bude mlako.

4. Vlažnim rukama oblikovati knedle i šufnudle. Za knedle, odvojiti malo smese, napraviti lopticu, spljoštiti je, na sredinu staviti jednu kafenu kašiku omiljenog pekmeza, pa opet formirati lopticu. Za šufnudle, odvojiti malo smese, napraviti lopticu, pa je između dlanova formirati u valjak.

5. U tepsiju nasuti ulja tek toliko da pokrije dno. Na laganoj vatri propržiti prezlu desetak sekundi.

6. Knedle i šufnudle spuštati u prezlu dok je tepsija još uvek na ringli. Ne mešati ih kašikom, nego pomerati tepsiju tamo-vamo kako bi se knedle i šufnudle prevrtale i valjale po prezli. Neka ovaj postupak traje bar jedan minut, da se sve blago zapeče. Nakon što su se fino uvaljale u prezlu sa svih strana, tepsiju skloniti sa ringle, gotove knedle i šufnudle vaditi sa strane, pa onda početi sa novom turom. Tepsiju vratiti na ringlu pa ponoviti postupak. Od ove količine mleka i griza, dobiju se otprilike tri takve ture.

7. Kada je sva smesa iskorišćena i knedle i šufnudle su gotove, tada u ostatak prezli dodati dve kašike šećera i jednu kesicu vanilin šećera. Dobro promešati i time posuti knedle i šufnudle.

PROBAJTE I:

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama