Gibanicu možete pripremati za doručak, ručak, večeru, može biti idealna kao užina ili meze, kao predjelo na slavama - sasvim sigurno se uvek u slast pojede.

Potrebno je:

- 1/2 kg tankih kora

- 200 g sira (mlađeg ili sitnog)

- 100 g sira tvrđeg

- 3 jajeta

- 100 ml mleka

- 200 g kisele pavlake

- ulje

- za ukrašavanje čeri paradajz

- susam

- prašak za pecivo

Priprema:

Veću tepsiju dobro podmažite uljem, pa stavite prvu koru. Izgnječite mekši sir, dodajte pavlaku, upotrebite 2 jajeta i 1 belance (ne bacajte žumance, trebaće vam). Zatim dodajte prašak za pecivo, sipajte mleko i sjedinite sastojke. Koru premažite filom, zgužvajte i stavite na dno, do nje stavite drugu, treću, četvrtu i tako nastavite da ređate nafilovane kore. Žumance i tvrđi sir posebno izgnječite na krupnije komade kako bi gibanica imlala jači ukus, a zatim između svakog reda kora dodajte po kašiku ovog fila i čeri paradajiz.

Odozgo stavite celu koru i malo uljem premažite. Sledeće kore namažite filom, ali ih uvijajte u tanke rolnice i rasporedite preko zadnje kore - kao na slici.

Premažite uljem sve i prelijte ostatkom fila, pospite malo susama i pecite na 200 stepeni oko 50 minuta (do sat vremena). Prijatno!

Probajte i:

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama