Kris Frejli, profesor psihologije i autor studije koja je sprovedena na univerzitetu Ilinois, analizirao je podatke prikupljene od 7.335 muškaraca i žena, a koji su se ticali bliskosti odnosa i veza sa drugim ljudima. Više od jedne trećine ispitanih, koji su u proseku imali 24 godine, deca su razvedenih roditelja.

Zaključak studije je da su deca razvedenih roditelja smatrali svoju vezu sa majkama i očevima nesigurnom, a ta nestabilnost veze je najizraženija kod osoba koje su bile mlađe od pet godina u trenutku razvoda.

Jaču povezanost deca ostvaruju sa roditeljem sa kojim su živeli nakon razvoda. Ispitanici ipak nisu osećali da razvod roditelja utiče na njihov odnos prema ljubavnim partnerima.

"Kada osoba smatra da ima sigurnu i stabilnu vezu sa roditeljem, ona oseća da mu može verovati, zavisiti od roditelja i oslanjati se na psihološku podršku", kaže Frejli. On roditeljima savetuje da se i nakon razvoda potrude da sa decom izgrade blizak i stabilan odnos.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama