Ljubomora

- Dolazak bebe u dom je za ljubimca uvek velika promena i novina. Moguće da ljubimac bebu shvati kao rivala, konkurenciju u borbi za svu vašu ljubav i pažnju, i da njen dolazak bude za njega veliki stresZato je važna dobra priprema za to. Ne zaboravite da je vaša kuca ili maca bila vaša prva "beba", i da je sva vaša pažnja bila usmerena na nju. Zato je moguće da ljubimac bebu shvati kao rivala, konkurenciju u borbi za svu vašu ljubav i pažnju, i da njen dolazak bude za njega veliki stres. To ćete sprečiti tako što ćete pre porođaja ljubimca nedeljama učiti da manje vremena provodi sa vama. Nemojte čekati da dođe do ljubomore, sprečite je. Recimo, možete upoznati ljubimca sa mirisom bebi pudera, kako bi se na vreme navikao na miris novog člana porodice, naučiti ga na nove zvuke koje će često da sluša kada beba dođe (možete povremeno da mu puštate snimljen zvuk bebinog plača).

Prva zajednička šetnja

- Ukoliko imate psa, a on je već ovladao određenim tehnikama i pravilima ponašanja, Savet +
Ljubimac mora da usvoji nov način ponašanja u prisustvu bebe. Ne sme da joj prilazi bez vašeg odobrenja, mora da nauči kako se postupa sa bebom (ona nije njegova igračka), mora da nauči da jede i spava van prostorije gde beba boravi
u toku šetnje sa bebom je dovoljan samo jedan roditelj. U početku je neophodno da pas bude na povocu, bez obzira da li ste u zoni u kojoj je povodac neophodan ili nije, i bez obzira na rasu psa - jer je takav vid boravka na otvorenom za njega novina. Najbolje je da povodac zakačite za kolica. Psu ne treba dozvoliti da ide ispred kolica, isto kao što se preporučuje da ne ide ispred vlasnika kada sami šetaju.

Novorođenče i ljubimci

- Iako postoje razne teorije, nijedna jasno ne definiše koje su životinje idealne za kuću u kojoj je beba, a koje nisu. Ali, možemo reći da odličan izbor mogu da budu pas ili mačka određenih rasa, redovno kontrolisani kod veterinara, disciplinovani, i naučeni pravilnom ophođenju prema novom članu porodice. Glodari (hrčak ili morsko prase) su bezopasni za bebu - ako borave u drugoj prostoriji. Životinje koje treba izbegavati, jer su nosioci salmonele i drugih bakterija, jesu: kornjace, gušteri i zmije.

Željka Zebić

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama