Kada govorimo o kućnim ljubimcima, svi prvo pomisle na papagaje-tigrice, pse i mačke, ali i na neke neobične, egzotične ljubimce za koje su mališani (trenutno) zainteresovani.

U razgovoru sa Milicom Milkić, psihologom i zoologom, potražili smo odgovore na najčešća pitanja roditelja kada je izbor prvog ljubimca u pitanju.

Koji je vaš prvi savet porodicama koje žele da kupe ljubimca detetu?

Ako roditelji nemaju iskustva sa psima i mačkama, ako nisu sigurni kako će da žive sa njima, ili sa bilo kojim ljubimcem - savet je da donošenje odluke sačeka. Ili, eventualno, da se krene od manjih kućnih ljubimaca kao što su
Opasni ljubimci
Životinje koje je opasno čuvati kao ljubimce ako je dete mlađe: kornjača (kao prenosilac salmonele), zmije, gušteri, i druge egzotične životinje koje mogu da povrede dete.
papagaj, ribica ili hrčak. Njih možete da kupite u specijalizovanim prodavnicama, pa i na pijacama.

Da li je zlatna ribica "zahvalan" ljubimac?

Zbog lakog održavanja i jednostavne nege, mnoge porodice sa radoznalim petogodišnjim detetom se opredeljuju za zlatnu ribicu. To je dobar izbor, jer je reč o kućnom ljubimcu koji ne traži mnogo vremena, truda, ni ulaganja. Dete je bezbedno, jer ribice ne utiču na higijenu prostora u kojem boravi, ne postoje opasnosti od alergija i povreda za mališana, a i ljubimac je bezbedan od povreda koje dete nesvesno, u želji da se sa njim igra, može da mu nanese.