Prve tri godine života, imaćete slobodu da dečju sobu uređujete i dekorišete po sopstvenoj želji, kasnije ćete morati da konsultujete mališana, a u školskom periodu - vaše dete će želeti da samo kreira imidž sobe, i tada ćete morati da se «predate».

INSPIRATIVNI ZIDOVI

Velike zidne površine su najpogodnije za najrazovrsnije kreacije i dekorisanje. Ponekad nije potrebno da u sobi imate previše detalja. Sa jednostavnim nameštajem i veselim zidovima, soba može da izgleda bogato.

Cveće, duga, pa i slova...
Za devojčicu je interesantan motiv cveća na zidu, koji može da se izvede u više različitih varijacija i kombinacija, kao i oslikana duga. Motiv sa slovima na zidu je pogodan za dete koje je u fazi učenja pisanja i čitanja.

Ideja 1: Muralom može da bude ukrašen jedan zid, jedan ćošak, ili sva četiri zida, ali treba voditi računa da ne bude previše šareno. Ima različitih motiva koji su pogodni da se soba ukrasi - od najjednostavnijih, do malo složenijih. Za kakav motiv ćete da se opredelite, to je na vama. Najjednostavniji su motivi sa prugama, u raznim kombinacijama boja. Nešto složeniji su motivi krugova. Tufne mogu da budu vrlo elegantne, a pogodne su za kombinacije različitih boja i varijanti. Na primer, cela soba može da bude u tufnama iste veličine i boje, a može da bude jedan zid u tufnama različitih veličina i boja. Sama tufna može da bude iznijansirana, ili motiv sa tufnama može da se primeni kao jedan segment na belom zidu iznad kreveta ili komode.

Ideja 2: Zid može da se oslika u kvadratnom dezenu. Interesantno bi bilo da u takvoj sobi postoji još jedan detalj sa kvadratnim dezenom - na primer, tepih, s tim što bi motiv na zidu bio krupniji. Ostali elementi u sobi, u ovom slučaju, trebalo bi da budu u nekoj neutralnoj boji - na primer, beloj.

Ideja 3: Beo zid može da se oslika ispunjenim i neispunjenim konturama u jednoj ili dve boje. To su motivi životinja, teme iz podvodnog sveta, cveće, drveće, automobili i brodići, i drugo. Ispunjene siluete dece kako se igraju, posebno je zanimljiv motiv, jer decu interesuju druga deca i njihove aktivnosti. Tu su devojčice koje se ljuljaju na ljuljašci, a ljuljaška je okačena o drvo, devojčice koje voze kolica sa medom, deca koja se igraju sa zmajem, dečaci koji trče za fudbalom, devojčica i dečak koji sede na klupi, itd. Podloga na zidu može da bude u plavoj i roze boji, a figure iscrtane u braon boji. Za ovakav mural vam je potrebna malo bolja crtačka veština.

Ideja 4: Motivi Diznijevih junaka i motivi iz bajki sa princezama, prinčevima i dobrim vilama - standardno su omiljene dečje teme. Njih možete da preslikate iz dečjih slikovnica.

Ideja 5: Tapete mogu da budu interesantne i da se lepo uklope u celokupan dizajn. Dizajn sa tapeta može da se ponovi na jastucima, zavesama, lampama i drugim detaljima u enterijeru dečje sobe.

  

NAMEŠTAJ ČINI STIL

Od tipa nameštaja zavisi stil sobe. Ako je nameštaj jednostavnog dizajna, pravih linija - onda se radi o sobi modernog stila. Moderan stil može da važi i za nameštaj neobičnih oblika, ali je bitno da nije kitnjast. Važno je da u jednom enterijeru svi komadi nameštaja budu u jednom stilu - na primer, u modernom, i da se stilovi previše ne mešaju. Dečaci više vole jednostavan dizajn, dok su devojčice više naklonjene kitnjastom dizajnu.

Ideja 1: Ako ste se odlučili za nameštaj jednostavnog - modernog dizajna, glavnu ulogu u komponovanju izgleda sobe mogu da imaju boje nameštaja i njihova međusobna kombinacija. U dečačkoj sobi može da postoji kombinacija plave, zelene, oker i braon boje. U sobi za devojčicu, može da postoji kombinacija roze, ciklama i braon boje, kao i kombinacija crvene, narandžaste, žute i oker boje. U različitim bojama su prekrivene police, krila ormara, fioke. Komoda može da ima fioke obojene različitim bojama. Ukoliko je nameštaj previše šaren, zidovi treba da budu jednobojni. Nameštaj mogu da krase lepo oblikovani detalji, kao što su: ručke ormara i fioka. Ručke mogu da budu izrađene u raznim maštovitim oblicima, na primer - u obliku srca, cveta, automobila i brodića. Krila ormara mogu da budu obrađena u vidu ogledala, ukrašena detaljima, ili na krilu može da bude izrezano srce, cvet, ili nešto slično, i popunjeno staklom, tako da kroz taj srcast otvor može da se sagleda sadržaj ormara.

Ideja 2: Nameštaj neobičnih oblika je pogodan više za decu predškolskog uzrasta (koji je u službi igre), nego za decu školskog uzrasta. Moguće je da se deci školskog uzrasta više dopada jednostavniji oblik i dizajn. Neobičnih oblika mogu da budu: radni sto, ormari, police, pa čak i krevet, ali treba voditi računa da se sa tim ne pretera jer može da pređe u pravi neukus i kič.

 

DETALJI DAJU ŠARM

Soba može da bude vrlo jednostavnog dizajna, a da njena lepota bude upravo u lepo odabranim, i sa ukusom uklopljenim detaljima. Vi možete da namestite sobu za devojčicu belih zidova i belog nameštaja, ali zato sa lepim tepihom, posteljinom, zavesama i jastucima. Interesantno bi bilo naći isti motiv na posteljini i tepihu, ili nekom drugom detalju i to, na primer - motiv sa balerinama. Stolica ili fotelja uvek mogu da bude  presvučene navlakom interesantnog dezena. Možete da nabavite više navlaka različitog dezena i menjate ih kad vam jedna od njih dosadi. Tepisi mogu da budu u različitim šarama. Za devojčice su to motivi cveća ili omiljene lutke, za dečake to može da bude fudbalsko igralište. Tepih može da ima oblik neke životinje, kao na primer, mace, ribe i slično, ali i fudbalske lopte. Stona lampa može da predstavlja važan dekorativan element sobe. Ona može da bude izrađena u različitim dezenima. Uz stub lampe može da se postavi figura Diznijevih junaka, na primer - Miki i Mini kako se drže za ruke, ili nešto slično.

Marija Kočović, diplomirani inženjer arhitekture

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama