Foto: Shutterstock

Uvođenje rutine

I kod večernje i kod jutarnje rutine najvažnije je pronaći sistem koji će detetu odgovarati. Pokušajte da rutinu učinite zabavnom. Većina ljudi vidi stvari ovako: Tek kad obavim ono što moram, mogu da se zabavljam. Stručnjaci smatraju da je bolji način učiniti zabavnim upravo one stvari koje morate da odradite.

Jedna mogućnost je da napravite planer na kojoj će dete uz vašu pomoć iscrtati rutine. Kad dete izvrši nešto sa planera, dajte mu nalepnicu koju će zalepiti pored obavljene stvari. Određeni broj nalepnica u planeru, rezultiraće nagradom za dete. Nagrada ne mora da bude ispunjena odmah, to može da bude izlet sa tatom ili poseta zoološkom vrtu sa mamom. 

U ovom slučaju, nagrada nije mito, već motivacija. Ona podstiče roditelje da obraćaju pažnju na postignuća deteta, a dete motiviše da bude ponosno na svoja dostignuća. 

Zabavne obaveze

Mlađa deca mogu obavljati sve što je potrebno uz igru sa omiljenom plišanom ili drugom igračkom, koja će paralelno sa detetom "obavljati obaveze". 

Deca mlađa od 8 godina, teško razumeju perspektivu roditelja. Zato vikanje; "Zakasniću na posao!" - zapravo ništa neće rešiti. Potrebno je pronaći način kojim će dete, bez borbe, uraditi ono što mora. Bilo da je to spremanje za vrtić ili školu ujutro ili odlazak na spavanje, prepustite deci da samostalno izvrše bitne zadatke i omogućite im da se pritom zabavljaju.

Uvek se držite ustaljene rutine i redosleda. To znači da ako se dete kupa uveče, pere zube nakon oblačenja ili se češlja pre pranja zuba, uvek treba slediti isti redosled svih aktivnosti. Pridržavanjem iste jutarnje rutine svaki dan ćete zapravo ubrzati celi proces, jer je veća verovatnoća da će deca da urade ono što trebaju bez da ih stalno podsećate.

Jutarnje razgibavanje

Veselo razgibavanje je odlično za razbuđivanje, kao i osnažen i zdrav početak dana. Na to gledajte kao na igru koja treba da bude zabavna, nikako naporna ili preduga. Sa najmlađima možete da recitujete brojalice i pritom veselo skakućete. Zatim nakon skakutanja zajedno skačite sa noge na nogu, bočno, okrećite se oko svoje ose, oponašajte branje jagoda (dotaknuti tlo) ili jabuka (istežite se u vis). 

Starija deca mogu da izvode uobičajene vežbe istezanja i zagrevanja uz neku omiljenu muziku. Veselo razgibavanje postaće vaš recept za dobro jutarnje raspoloženje.

Važnost doručka

Nagovoriti decu da doručkuju do je izazova sa kojim se mnogi roditelji suočavaju svakodnevno. Da li je vredno borbe? Da li je doručak toliko važan? Prema specijalistima u području dečjeg nutricionizma, odgovor je: DA.

Istraživanja pokazuju da deca koja doručkuju češće pohađaju nastavu, imaju bolje rezultate u školi, bolje ponašanje, energičnija su i imaju zdravu težinu.

Izbalansirani doručak osigurava energiju potrebnu za dan. Pri izboru prednost treba dati proizvodima od žitarica, muslijima, pahuljicama i slično, sezonskom i sušenom voću, kao i mleku i mlečnim proizvodima sa što manjim procentom masnoća. Kvalitetan doručak bi trebalo da se sastoji od barem dve ili tri, od pet grupa (žitarice, povrće, voće, mlečni proizvodi i proteini).

Za doručak je važno osigurati i dovoljnu količinu tečnosti, koa što je mineralna voda, sveže i nezašećerene voćne sokove i voćne i biljne čajeve. Dokazano je da se deca koja u organizam ne unose dovoljno tečnosti, u školi brzo umaraju i gube koncentraciju, a mogu patiti i od glavobolje.

Osim za zdrav i raznovrstan obrok, roditelji se moraju pobrinuti da dete ima dovoljno vremena da u miru doručkuje. U formiranju navike redovnog doručkovanja, najvažnija je uloga roditelja kao uzora. Zato bi roditelji koji u žurbi, ujutro samo popiju šoljicu čaja ili kafe, barem u interesu deteta trebalo da promene tu naviku. Da bi dete uvidelo važnost doručka, poželjno je da se kad god je to moguće, bar neradnim danom ujutro, okupi i doručkuje cela porodica.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama