Želeći da saznaju zbog čega neki delovi posuđa, iako vrlo zaprljani, bivaju besprekorno oprani u mašini, dok drugi (koji su bili manje prljavi) i dalje ostaju zamazani, tim istraživača sa Univerziteta u Birmingemu je detaljno ispitao način rada mašina za pranje.

Za loše rezultate naučnici su "okrivili" pogrešan raspored sudova!

Naime, dok voda sledi kružnu putanju, posuđe je pravougaono raspoređeno, tako da, iako su svi pokvašeni, sudovi nisu uvek jednako oprani.

"Distribucija vode u mašini za pranje sudova veoma je haotična", rekao je Raul Peres-Mohedano, autor studije objavljene u časopisu Chemical Engineering Journal.

"Mlazovi vode dopiru samo do pojedinih tanjira, šolja i čaša. Ostatak će svakako biti mokar, ali ne i propisno opran", istakao je on.

Britanski naučnici zato savetuju domaćicama da sudove raspoređuju u krug i da najzaprljanije posuđe stave u sredinu gornjeg dela, gde su mlazevi vode najjači.

Osetljivo posuđe bi trebalo, pak, slagati u donjem delu, bliže zidovima mašine gde se voda kreće najsporije i gde je intenzitet mlazeva najslabiji.

Oni, takođe, navode da bi trebalo izbegavati da se mašina prepuni jer se time sprečava da voda dopre do svih delova. Prekobrojne tacne i tanjiri stvaraju "male zidiće" koji blokiraju protok vode.

Izvor: Nezavisne novine

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama