Naši tepisi pretrpe mnogo toga tokom dana, a zimsko čišćenje nužno je zbog češćeg boravka u kući i unošenja prljavštine. Kupovna sredstva za čišćenje sadrže vrlo agresivne hemikalije, pa tepih možete osvežavati i čistiti i prirodnim sredstvima po receptima naših baka. Evo kako da svoj tepih dovedete u red:

Sredstvo za dubinsko pranje tepiha

- ½ šoljice sode bikarbone

- 10 kapi eteričnog ulja cedra i 10 kapi eteričnog ulja limete

Sve sastojke ubacite u plastičnu kesu i ostavite da odstoje jedan dan. Tepih pre korišćenja pripremljene smese dobro usisajte, te smesu pospite po celoj površini, pošpricajte sa čistom vodom i četkom dobro istrljajte tepih. Ostavite da odstoji najmanje pola sata, potom tepih ponovno usisajte.  

Sredstvo za skidanje mrlja sa tepiha

- 3 dcl jabukovog sirćeta

- 7 dcl soka od limuna

- ½ litre vode

- 1 kašika sode bikarbone 

- par kapi eteričnog ulja lavande

Sve sastojke ubacite u posudu i dobro izmešajte pa u u nju umočite četku za pranje tepiha. Dobro istrljajte površinu , a posebno one delove na kojima su mrlje. S obzirom da su u smesi svi prirodni sastojci koji ne stvaraju penu, tepih nije potrebno ispirati, već ga samo nakon sušenja dobro usisati.

Sredstvo za uklanjanje neprijatnih mirisa sa tepiha

- 2 kašike prirodnog tekućeg sapuna

- 40ml belog sirćeta

- ½ litra tople vode

- 1 kašičica boraksa

- 6 kapi eteričnog ulja limuna, 3 kapi eteričnog ulja čajevca

Sve sastojke stavite u staklenu posudu i dobro izmešajte, na kraju ih prelijte u flašu sa prskalicom i dodajte vodu. Dobro protresite i poprskajte po celoj površini tepiha, ostavite oko 20 minuta, pa usisajte tepih.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama