Prevoz do grada

Kada želite da odete do centra grada preporučuje se da idete taksijem iz dva razloga - prvi je prevelika vrućina, a drugi bezbednost. Cene taksija su minorne, ali je neophodno da sa vozačem dogovorite po kojoj ceni i dokle će vas voziti. Tek kada se dogovorite sedite u taksi, nikako pre! Takođe, očekujte da će pokušati da vam naplati više, pa uvek imajte spreman sitan novac kako biste se poštedeli rasprave sa vozačem. Vaš vodič iz agencije će vam reći koje su to cene u zavisnosti od udaljenosti vašeg hotela od centra grada, pa toliko taksisti i nudite.Famozne bolesti
Sigurno ste čuli da se, posebno u Egiptu, svi razbole. Da, dešava se, ali ne baš tek tako. Stvar je u tome da odjednom dođe do velike promene u svemu, od klime do hrane i pića, pa se organizam ne prilagodi i reaguje, uglavnom slabošću, temperaturom, prolivom i povraćanjem. Priče o čudnim bakterijama su, možda, bile tačne nekada davno, danas ne. Ako želite da budete zdravi - uz umereno uživanje, nemojte da jedete na mestima gde Egipćani to čine (u Tunisu možete, posebno ako vidite da je objekat čist), a nikako ne njihove specijalitete na ulici, i nemojte da pijete nešto što nije u flaši ili konzervi.


Izleti
Ako poželite da idete na izlete, veliki broj ljudi će vam reći da zaista nisu za decu do pet-šest godina. Da biste stigli do Svete Katarine, recimo, morate da putujete satima autobusom kroz pustinju. Vrućina je velika, nema kafea i restorana usput (a ni toaleta), dok vas na odredištu čeka velika gužva i pešačenje. Tek se iz Šarm el Šeika do Kaira dugo putuje! Međutim, ako želite da obiđete taj grad i piramide, izaberite Hurgadu kao letovalište, i proleće ili jesen za odlazak.

PROČITAJTE I: Porodično letovanje u Turskoj

Šoping
Po radnjama ima dosta vama poznatih prozvoda, kao i onih koji ne koštaju mnogo, a koje ćete moći na određenim mestima da kupite, uz obavezno cenkanje. Agencijski vodič će vam napomenuti da ne kupujete zlato, jer je lošeg kvaliteta. Kožne predmete (novčanike, tašne, suvenire, prelepe šešire) možete kupiti po minimalnim cenama, samo do njih morate doći cenkanjem. Ko voli da pregovara uživaće u ovoj „igri“. Vodite računa kada sa malom decom hodate blizu proizvoda koji su u ogromnim količinama izloženi ispred prodavnica, jer lukavi prodavci namerno lomljive stvari stavljaju tako da one lako padnu ako se samo malo dodirnu, a onda od vas traže da polomljene predmete platite!

Deca
U boljim hotelima ima mobilijara za decu (raznih rekvizita i opreme za igranje). U Tunisu, u Jasmin Hamametu, na primer, pored akva parka vam je na raspolaganju i klizalište (da, leti možete da klizate!), a u blizini je i ogroman zoo vrt. Turistički radnici su vrlo uslužni, govore par jezika (u Tunisu su i vrlo obrazovani, pa nije retkost da govore po četiri-pet jezika).


Tekst: Željka Zebić

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama