Mnogi roditelji doživljavaju godišnji odmor kao zasluženi beg od poslovnih obaveza, stresa i problema, pa od letovanja žele samo što više odmaranja i tišine. Međutim, to im sa decom neće tako lako poći za rukom, osim ako ona imaju neko zanimljivo društvo. U nedostatku takvog društva, biće potrebno malo, ili malo više vašeg angažovanja. Ipak, gledajte na sve to sa vedrije strane, sada je pravo vreme da se još više učvrste porodične veze. Cela porodica može, jednostavno, da "podetinji", zabavljajući se na način kako to samo deca znaju. Učite od njih. Kada malo "popustite kočnice", videćete da je to mnogo zanimljivije od besciljnog ležanja u hladu i spavanja. Aktivan odmor, pun sportskih aktivnosti, plivanja i igara sa loptom - napuniće vas pozitivnom energijom, a posebno usrećiti vaše mališane.

Pre polaska na plažu proverite da li ste poneli sve potrebne rekvizite: sandale za more (da dete ne nagazi na neki kamen), loptu za igre u plićaku, loptu za odbojku u vodi, "mišiće"ili pojas za plivanje, čamčić na naduvavanje - koji služi i kao bazenčić, frizbi, set za badminton, komplet kantica i posudica za peščane "ludorije" ili izradu dvorca od peska, eventualno masku za ronjenje i peraja, razne karte za igru...

Možda vam se čini da je za sve ovo potreban auto sa prikolicom, ali je mnogo bolje da vam se nađe pri ruci nego da dete čežnjivo (ili nezadovoljno) gleda čime se sve igraju druga deca i pokušava da to prisvoji.

Evo nekoliko zgodnih igara koje možete da praktikujete na plaži, osim uobičajenih sportskih aktivnosti i kupanja.

Igre u vodi

Kroko-lov 

Igra se u plićaku. Među igračima se bira glavni "krokodil", koji će da hvata druge krokodile - tako da se koristi samo rukama, kojima "hoda" po plićaku, dok su noge na površini vode. Sledeći kroko-lovac je onaj ko prvi bude uhvaćen... i tako dalje.

Vodeni kozlić 

Evo jedne igre za one koji znaju da rone i plivaju. Doduše, ovde niko nikoga ne preskače, nego se provlači između raširenih nogu, plivajući i roneći. Mama ili tata rašire noge u plićaku, a dete sa maskom ili bez nje pokušava da se provuče ispod.