Čim temperatura pređe 30 stepeni, boravak u nerashlađenom automobilu je nepodnošljiv. Naročito ako ste bili parkirani na suncu, a posle nekoliko sati treba da krenete u vožnju. Tada možete samo da se srušite od vrućine jer u autu živa u termometru može skočiti i do 90 stepeni.

Iz tog razloga upozoravamo da nikako ne ostavljate decu ili kućne ljubimce u zaključanom automobilu. 

A evo i kako da održite hladovinu u autu, naročito ako nemate klimu.

Izbacite stvari

Vrućina može nepovratno oštetiti CD-ove, elektronske naprave i mobilne telefone, muzičke plejere, igračke. Ako pojedine stvari retko koristite u autu, ostavite ih u kući, a neophodne držite u gepeku.

Parkirajte u hladu

Možda parkiranjem ispod stabla rizikujete da se prljavština ili ptičji izmet nađu na vašem krovu ili prozorima, ali će vam bar biti ugodnije i podnošljivije. Ako hladovine nema ni na mapi, ostavite auto tako da sunce direktno udara u zadnji prozor, nikako na vetrobransko staklo. Tako ćete izbeći ekstremno zagrevanje prednjih sedišta i volana.

Vetrobranski suncobran

Njime ćete zaštititi unutrašnjost auta od najjačih sunčevih zraka. Vrućina neće nestati, ali će svakako biti manja i podnošljivija. Osim toga, ovi suncobrani doprinose bržem rashlađivanju auta nakon što se uključi klima.

Zaštita na bočnim staklima

Ove "naprave" vrlo dobro štite zadnja sedišta i decu od vrućine. Takođe, uspevaju i da koliko-toliko smanje temperaturu. Nažalost, samo luksuzniji automobili u standardnoj opremi imaju zaštitne "roletne".

Hladna koža

Kožna sedišta i volan mogu se zagrejati do te mere da uzrokuju ozbiljne opekotine. Da biste to izbegli, potrebno je da na sedišta stavite peškire ili neki zaštitni materijal. Upravo to će sprečiti prvi kontakt s vrelim sedištima. Vrelinu volana ublažićete tako što ćete na komad krpe sipati malo vode i obrisati upravljač. Takođe, dobra je stvar imati i flašu sa raspršivačem punu vode. Iako će voda možda odmah ispariti, direktno će smanjiti visoku temperaturu. Nakon samo nekoliko puta prskanja, volan, menjač i metalni delovi vratiće se na normalnu temperaturu.

Pazite se pojaseva

Iako zvuči banalno, metalne kopče sigurnosnih pojaseva mogu se zagrejati do ekstrema, tolikih da mogu uzrokovati opekotine. Zato valja pripaziti pri stavljanju pojaseva, pogotovo deci. I u ovom slučaju će pomoći raspršivanje vode ili brisanje kopči mokrom krpom nekoliko puta zaredom.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama