Foto: Privatna arhiva

1. Izbor mesta

Raspitajte se da li u tom mestu često duva vetar i da li ima talasa. Pravi je pakao vetar koji stalno duva i raznosi pesak (dok vi pokušavate da nahranite dete, pogotovo), a talasi, koliko god ih mi odrasli voleli, mogu delovati strašno vašem detetu, te može odbijati da uđe u more. Osim toga, raspitajte se o položaju mesta i koliko rano zalazi sunce. U nekim mestima sunce zađe ranije, što nije dobro kada idete sa malim detetom jer ionako idete kasno na plažu, pa vam je bitno da možete da ostanete na njoj što duže.

2. Izbor apartmana

Ako možete, najbolje je odabrati apartman koji ima kuhinju, ali je deo hotelskog kompleksa. Postoje takvi u Grčkoj. Obroci u restoranu hotela dobro će vam doći, kao i generalno hotelske usluge, ali isto tako vam je bitno da imate kuhinjicu, ipak - da se podgreje za dete ako treba, da se ohladi lubenica, itd. Ja u hotelima ne volim tu vezanost za satnice obroka, ali kad idete sa detetom, mnogo vam je lakše da imate gotove obroke (makar i samo jedan) nego da sami pripremate sva tri obroka. Takođe, ako možete, i ako vam je dete naviklo da spava samo u sobi, uzmite apartman sa dve odvojene sobe, tako ćete manje remetiti detetove navike.

3. Lokacija

Bitno je da apartman/hotel bude što je bliže moguće plaži - ne želite da celu "skalameriju" nosate dva puta dnevno tamo-ovamo. Ovako, ako ste blizu, možete da trknete po dušek ako baš zatreba, ili po rezervni kupaći ako ste ga zaboravili. Jednostavno, nećete imati stres da morate sve da spakujete i poneste odmah.

4. Hladovina

Ovo je možda i najbitnija stavka i nemojte je nikako prenebregnuti. Između 12 i 17h se ne može biti s detetom na suncu, a ne gajite nadu da će vaše malo dete sedeti mirno ispod suncobrana. Tako da je veoma bitno da u neposrednoj blizini postoji mesto u hladu gde se dete može igrati za vreme tog perioda, bilo da je to u okviru hotela/apartmana, bilo da je u pitanju neki drugi prostor za igru.

5. Krevetac

Ako vam dete još uvek spava u krevecu, gledajte da odaberete apartman sa klasičnim, drvenim krevetićem. Prenosivi krevetac je deci često neudoban (naš Andreju, recimo, u njemu nije lepo spavao). Da ne pričamo o tome da zbog materijala od kog je napravljen(većina tih krevetaca) stalno "šuška", pa smo se i mi budili na svaki pokret našeg sina.

6. Komarci

Ok, oni su gotovo neizbežni, ali, pazite, postoje mesta u kojima ih uopšte ne prskaju zbog postojanja pčelinjaka za koje to nije dobro (tako su mi objasnili). U tim mestima, gotovo da ne može uveče da se sedi na terasi, a da se od glave do pete ne naprskate nečim protiv komaraca (a i tada je pitanje). Stvarno, ovo ne deluje kao veliki problem, dok se ne iskusi... :-)

7. Blizina prodavnice

Čak i ako idete kolima na more, pa vam deluje da je nebitno da li je prodavnica blizu jer uvek možete "skoknuti", verujte mi, važno je da možete peške otići do nje. Svaki ulazak u kola, gde je 50 stepeni, je naporan, a posebno kada ste baš hteli malo da iskulirate, i onda shvatite da niste kupili nešto što baš tad treba detetu i da opet morate u kola.

Eto, to je nekoliko stvari koje su se, prema mom iskustvu, pokazale kao bitne.

Srećan put! :-)

Tekst preuzet sa sajta www.princeandsoul.com

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama