Koronavirus najnovije

Pokazalo se da očevi osećaju više dobrobiti roditeljstva nego majke.

Studija sprovedena na Univerzitetu Kalifornija bavila se analizom triju prethodno sprovedenih istraživanja, te je proučavala emocionalno zdravlje 18 hiljada ljudi i uporedila karakteristike poput sreće, blagostanja, stresa, psihološkog zadovoljstva i depresije. 

Prva dva istraživanja upoređivala su roditelje s ljudima bez dece, te su otkrili kako su očevi sretniji, ali i manje depresivni nego njihovi vršnjaci bez dece. S druge strane, majke su češće bile depresivne od žena bez dece. 

Treće istraživanje uporedilo je razinu sreće kod očeva i majki. I u ovom slučaju pokazalo se da su očevi sretniji. Tačnije, oni su zadovoljniji dok brinu za decu, nego što su to majke. 

Tajna se skriva u igri. Naime, istraživanje tvrdi da se tate puno češće igraju sa decom. 

"Ovi rezultati me nimalo ne iznenađuju. Žene i dalje često nose kognitivni teret u porodici. Jednostavno rečeno, čak i kad očevi aktivno učestvuju u kućnim poslovima - žene su obično i dalje one koje su odgovorne za vođenje računa oko toga šta i kada se nešto treba dogoditi, te brigu oko toga da se to zaista i dogodi", objasnila je psihoterapeutkinja Loren N. Barnes.

Upravo su zato žene češće nezadovoljne i pod stresom.

Zato, autorka istraživanja Ketrin Nelson-Kofi, predlaže pronalaženje više prilika za igru s decom, jer će i roditelji imati dobrobiti od toga. Ipak, iako se to čini lako izvodljivo, često je upravo suprotno.

Ovo istraživanje pod nazivom "Roditeljstvo je povezano s većim blagostanjem očeva nego majki",objavljeno je u časopisu "Personality and Social Psychology Bulletin", navodi se na službenoj veb stranici Univerziteta Kalifornija.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama