Pokazalo se da očevi osećaju više dobrobiti roditeljstva nego majke.

Studija sprovedena na Univerzitetu Kalifornija bavila se analizom triju prethodno sprovedenih istraživanja, te je proučavala emocionalno zdravlje 18 hiljada ljudi i uporedila karakteristike poput sreće, blagostanja, stresa, psihološkog zadovoljstva i depresije. 

Prva dva istraživanja upoređivala su roditelje s ljudima bez dece, te su otkrili kako su očevi sretniji, ali i manje depresivni nego njihovi vršnjaci bez dece. S druge strane, majke su češće bile depresivne od žena bez dece. 

Treće istraživanje uporedilo je razinu sreće kod očeva i majki. I u ovom slučaju pokazalo se da su očevi sretniji. Tačnije, oni su zadovoljniji dok brinu za decu, nego što su to majke. 

Tajna se skriva u igri. Naime, istraživanje tvrdi da se tate puno češće igraju sa decom. 

"Ovi rezultati me nimalo ne iznenađuju. Žene i dalje često nose kognitivni teret u porodici. Jednostavno rečeno, čak i kad očevi aktivno učestvuju u kućnim poslovima - žene su obično i dalje one koje su odgovorne za vođenje računa oko toga šta i kada se nešto treba dogoditi, te brigu oko toga da se to zaista i dogodi", objasnila je psihoterapeutkinja Loren N. Barnes.

Upravo su zato žene češće nezadovoljne i pod stresom.

Zato, autorka istraživanja Ketrin Nelson-Kofi, predlaže pronalaženje više prilika za igru s decom, jer će i roditelji imati dobrobiti od toga. Ipak, iako se to čini lako izvodljivo, često je upravo suprotno.

Ovo istraživanje pod nazivom "Roditeljstvo je povezano s većim blagostanjem očeva nego majki",objavljeno je u časopisu "Personality and Social Psychology Bulletin", navodi se na službenoj veb stranici Univerziteta Kalifornija.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama