Jedan avgustovski dan ostaće zapečaćen u mislima majke Anite Raje po jednoj posebnoj vesti. Nakon 7 godina borbe sa neplodnošću i pobačajima konačno je došao maleni dečak koji je zalečio njene dugogodišnje rane.

Ova majka je izgubila čak 3 trudnoće.

"Gledajući unazad, ne znam kako sam to uspela", rekla je Anita i dodala: "Izgubila sam mnogo vremena, sna, mnogo živaca, ali sada sam napokon srećna. Nisam uživala ni u jednom danu trudnoće, osećala sam se veoma ranjivo".

Anita je po struci lekar, a morala je da radi uprkos trudnoći.

"Strahovala sam od koronavirusa, oko mene je bilo mnogo žena koje su bile trudne i koje su umrle od pandemije. Osećala sam se kao da je Treći svetski rat", rekla je.

Aniti je u petnaestoj godini izvađen miom iz materice, a sa sedamnaest joj je dijagnostifikovana endometrioza. Pored svih tih stvari bilo je veoma rizično da ostane u drugom stanju. Uprkos tome, ona se odlučila na trudnoću.

Prvi pobačaj je za nju bio veliki stres.

"Bio je to prvi spontani pobačaj, bila sam veoma mlada i nisam znala da se nosim sa tim", kaže Anita.

Dve godine kasnije zatrudnela je i u oktobru 2013. godine rođen je Nirvan.

"Nazvala sam ga Nirvan jer to ime simboliše oslobađanje i večno blaženstvo", rekla je.

Iako je Anita već imala sina, žudela je za još jednom bebom.

"Nisam želela da moj sin bude jedinac - želela sam da ima prijatelja i nekoga na koga se može uvek osloniti", kaže ona.

Nakon toga imala je jedan spontani pobačaj, koji je teško podnela, a nedugo zatim zatrudnela je još jednom.

"U 21. nedelji na ultrazvuku kada sam došla da otkrijem pol deteta, saznala sam ne baš tako divne vesti. Lekar mi je rekao da ne čuje otkucaje srca moje bebe", setno se priseća majka.

"To nikada neću zaboraviti - bilo je toliko traumatično da ga jednostavno ne mogu izbaciti iz glave. Moj svet se raspao. Moja prva misao je bila: 'Kako ću reći sinu koji je jedva čekao da beba dođe?'"

Pošto je bila trudna 21 nedelju, Anita je morala da rodi dete. Posle tog velikog gubitka, Anita je postala depresivna.

"Bilo mi je jako loše, ali znala sam da moram da se saberem zbog muža i sina", rekla je i dodala: "Ali bol uvek postoji negde. To je rana u vašem srcu".

Dve godine Anita je išla na ispitivanja da bi dokazala šta izaziva pobačaje. 

Ispitivanjima nisu došli do zaključka, a ona je nedugo zatim ostala trudna.

U šestoj nedelji trudnoće radila je ultrazvuk kako bi otkrila otkucaje srca deteta. Kada je saznala da je sve u redu, bila je presrećna. 

Strepela je od pobačaja, bila je nervozna i nesigurna. Uplašena. Imala je nervoznu trudnoću, a na kraju se završila na najlepši mogući način - dobila je još jednog sina. Uprkos strahu od pandemije, Anita se porodila i na svet donela malenog dečaka.

"Ne mogu da verujem da sam imala toliko sreće i da sam svom detetu podarila brata", rekla je.

"Kada dodirnem njegovu kosu, prstiće na nogicama i rukice, još uvek ne mogu da verujem da je moj", rekla je radosno ova majka.

Nakon velike borbe, njen trud se ipak isplatio.

Pročitajte i:

Zapratite nas i na Instagramu!

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs)

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama