Mama četvoro dece Melisa Vilets, poznata je među roditeljima širom sveta jer na svom popularnom blogu "Your Modern Family" deli svoje svakodnevne majčinske probleme.

Jedan od njenih blogova "Moja deca odlaze u krevet u 19 časova!" privukao je pažnju svih roditelja, a mnoge mame i tate se nisu složile sa njenim stavom. Međutim, poznata blogerka je sada svoju teoriju potkrepila naučnim istraživanjem:

"Mnogi će pomisliti da sam luda (ili genije), ali sva moja deca su pre osam sati već u krevetu. Ne samo da se potpuno slažem sa preporukom doktora da je deci potreban adekvatan san da bi bila zdravija i srećnija, već uz to volim da vrednujem sopstveno vreme, bez dece. 

Nauka je podržala ono u šta verujem već dugo: kada deca odu ranije u krevet, mame su srećnije!

Australijska studija je više od deset godina posmatrala hiljade dece. Istraživači su na svake dve godine sprovodili intervjue kako bi procenjivali porodice, njihovo mentalno zdravlje i navike spavanja. Ne samo da su mališani koji su pre pola osam legali bili mnogo zdraviji i vodili kvalitetniji život, nego isto važi i za njihove mame!

Da li je to jer njihove mame sada imaju više vremena da rade stvari koje žele, recimo da popiju čašu vina ili proćaskaju sa ljudima koji imaju dovoljno godina da se ne ispolivaju vodom dok je piju? To je bar moja pretpostavka!

U međuvremenu, ukoliko vaša deca ne idu na spavanje ranije, biće vam jako teško da im nametnete novi raspored. U suštini, poenta je postaviti rutinu koje će se deca držati svakodnevno. Ukoliko već imate određenu rutinu na koju ste se navikli, ali je mnogo kasnije nego što želite, pokušajte da svakoga dana pomerate vreme odlaska u krevet za petnaest minuta ili pola sata. Za nekoliko dana videćete pozitivne promene kako kod dece, tako i kod sebe".

Kakva je vaša rutina? Kada vaši mališani odlaze u krevet?

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama