Igra, smeh, ljubav i zbližavanja sa bebom su radosti koje donosi majčinstvo. Ali postoje i manje prijatni trenuci, međutim o njima se ređe govori. Zbog toga je novopečena majka Otum Bendžamin odlučila da otkrije kako izgleda njen period nakon porođaja, i emocionalno i fizički, a što mnoge žene ne očekuju.

"Niko mi nije rekao da stomak ne splasne odmah. Niko mi nije rekao da ću krvariti. Niko mi nije rekao da ću satima plakati i biti emotivna”, napisala je Otum na Fejsbuku.

Objavila je fotografiju od pre par meseci na kojoj u bolnici, dva dana nakon porođaja doji ćerku Lilu obučena u mrežaste gaćice. 

Otum je istovremeno osetila strah i teskobu. Objasnila je da je bila uzbuđena što se konačno porodila, ali se i bojala.

"Čekaj… To znači da nije više zaštićena u meni. To je zastrašujući osećaj", opisala je.

Kao i Otum, mnoge majke nakon porođaja susreću se sa navalom zbunjujućih osećanja. Prema istraživanjima, 70 posto majki je izjavilo da oseća blagu tugu koja se popularno naziva baby blues.

"Niko vam ne kaže da brz porođaj dolazi uz velik rez. Rasporena sam po dužini i širini. Narednih nedelja nisam mogla da hodam. Nisam mogla u kupatilo", napisala je.

Opstetričarka Kristin Grejvs pojasnila je kako je pucanje pri vaginalnom porođaju normalno.

"Postoje četiri vrste laceracija sa kojima žene mogu da se susretnu. One prvog stepena uključuju povredu kože i potkožnog tkiva perineuma i vagine, a obično zarastaju same. Povrede drugog stepena utiču na dublje vaginalno tkivo. Povrede trećeg i četvrtog stepena su ozbiljnije, ali retke. Događaju se kod šest posto žena", objasnila je dr Grejvs i dodala kako se sa laceracijama češće susreću prvorotke.

"Biti mama je ultimativna žrtva. Odustanete od svog tela devet meseci kako bi u njemu rasla beba. Prolazite kroz kontrakcije i porođaj. Prolazite kroz emocije posle rođenja deteta. Nemate više srama i hodate po kući u pelenama i molite partner da vas tušira toplom vodom po rezu dok mokrite kako vas ne bi peklo", zaključila je Otum u svojoj objavi.

Nena poruka je podsetnik na to koliko svi treba da budu zahvalni svojim majkama, ali i upozorenje ženama da razgovaraju sa svojim lekarom o tome šta ih čeka nakon rođenja deteta.

I’ve debated on this post for a while but I’ve decided that I’d show the hard parts of the aftermath of giving birth,...

Posted by Autumn Benjamin on Tuesday, August 7, 2018
Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama