Idealna nijansa ruža zavisi od tona kože, odnosno od toga je li je vaša koža prirodno više rozikasta ili više maslinasta, kaže šminkerka Ena Čavlović. 

"Devojkama svetlije puti odgovaraju crvene nijanse s hladnim, plavim podtonom. Plavušama savetujem, kao idealnu zimsku varijantu, duboki ton vina. Važno je i definsati usne odgovarajućom olovkom da ruž bolje i duže stoji. Brinetama pristaju ruževi boje kože i mesa, oni koji imaju topli podton. Tu su i popularne smeđe nijanse koje idu gotovo do crne. Topli ton ima i boja cigle, tako da nijansa ovog ruža divno izgleda uz tamniju kožu i smeđu, ali i crvenu kosu", kaže Čavlović.

Sjaj za usne za bolji utisak
Za utisak volumena ova šminkerka predlaže da stavite malo sjaja na samu sredinu usana.

Uz narandžastu, crvenu ili ljubičastu kosu slaže se ruž koji je iste boje.

Volumen usana

"Ombre način šminkanja usnama daje volumen. Ako nemate ombre ruž, koristite olovku nešto tamniju od ruža, a pomoći će i mekana olovka za oči, na primer smeđa ili crna. Sjajniju i svetliju nijansu stavite na unutaršnji deo usana i poljubite maramicu kako biste skinuli višak ", savet je šminkerke.

Mat ruž

Mat ruž ne prašta greške, stoga je poželjno pre nanošenja uraditi blagi piling koji će ukloniti mrtve ćelije kože. Piling ne sme biti previše grub, a nakon toga kožu usana najbolje je da nahranite balzamom koji će ubrzatu obnovu kože. Piling je dovoljno raditi jednom nedeljno.

Mat ruž za razliku od hidratantnih i kremastih isušuje kožu pa su vidljive čak i najsitnije nesavršenosti.

Mat ruževi najbolje stoje na punijim usnama. Žene sa tanjim usnama trebale bi da izbegavaju mat ruževe jer će učiniti da njihove usne izgledaju manje.

Prednost mat ruževa u odnosu na druge je ta što su postojaniji.

Boja ruža zavisi i od boje usana 

Treba biratu ruževe koji su nijansu do dve tamniji od prirodne boje usana, tvrdi šminker Bobi Braun. 

Na bledim usnama najbolje stoje tamnocrvene nijanse i boje korala, crvenkastim usnama pristaju ružičasti i narančasti tonovi, dok tamnim usnama najbolje stoje boje crvenog vina i narandžasto-crvene nijanse. 

Od neutralnijih nijansi koje samo ističu prirodnu lepotu bledim usnama najbolje stoje nežnoružičaste nijanse i bež tonovi, srednje tamnim usnama pristaju smeđi tonovi i boje mesa, a tamnim boje čokolade.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama