Da li biste na lice stavili nešto što je prekriveno bakterijama i virusima? Ako je vaš odgovor logično negativan, šokiraće vas činjenica da to nesvesno činite gotovo svaki dan. 

Saznajte koje sve opasnosti za vaše zdravlje skrivaju četke koje koristite za kozmetiku.

Četka za rumenilo 

Debela četkica koju koristimo za nanošenje rumenila ili bronzera najveće je leglo bakterija. S obzirom na to da je svakodnevno trljamo o našu kožu, na njenim dlačicama ostaju masnoće koje luči naša koža, mrtve ćelije, ali i bakterije koje se tokom dana lepe na naše lice. 

Najopasnije bakterije svakako su stafilokoke i streptokoke koji mogu izazvati vrlo neugodne infekcije. Isto tako, prljave četke mogu uzrokovati i pojavu akni i crvenila kože, ali i glivična oboljenja i lišajeve. 

Četkice za senke 

Iako ih koristimo mnogo ređe od četke za rumenilo , četkice i aplikatori za nanošenje senki mogu biti još opasniji. Razlog je taj što ih nanosimo na područje oko očiju. Naime, oko je uvek mokro, a vlažno područje je kao stvoreno za razmnožavanje bakterija. 

I najkraći kontakt sa sluznicom oka na četkici ostavlja trag koji može postati vrlo neprijatan za vaše zdravlje. Isto tako, aplikatorima za senke možete preneti i viruse među kojima je najčešći konjuktivitis. 

Četkica za usne 

Ako želite savršeno naneti ruž ili sjaj za usne, mekana, pljosnata četkica je najlakše i najbolje rešenje. Ali, isto tako, ovo kozmetičko pomagalo, ako se ne održava kako treba, postaje velika opasnost za vaše zdravlje. 

Naime, usne su gotovo sve vreme vlažne što je izvrsna podloga za razvoj bakterija. Pljuvačka prenesena na četkicu tamo i ostaje te se na njoj razvijaju mikroorganizmi. Isto tako, četkica za usne može postati i prenosnik virusa herpesa, ali i streptokoka koji uzrokuje upalu grla. 

Savet: Četke perite barem jednom nedeljno i ne pozajmljujte ih nikome. Ako pak imare vrlo masnu kožu i probleme s aknama preporuka je da ih perete još češće.

Izvor: Zadovoljna

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama