“Bili su super celog dana dok su bili sa mnom, a one sekunde kada su te ugledali, totalno su poludeli, Kejt! Ne razumem!?” 

Ovako me je suprug pre nekoliko dana dočekao potpuno zbunjenu.

Sledećeg jutra pročitala sam simpatičan članak čiji je naslov glasio: "Studija: Deca su za 800 odsto gora kada su njihove majke u sobi" (lažna studija). Oduševila sam se kada sam pročitala naslov, ali sam odmah nakon čitanja shvatila da je tekst lažan. Uprkos tome, ono što nije bilo lažno jeste koncept - potpuno je istinit! Deca se zaista 800 puta lošije ponašaju kada su u blizini mame!!! Ali, zbog čega?

E, pa drage mame to je zbog toga što ste VI njihovo sigurno mesto. VI ste te kod kojih će odmah dotrčati ako imaju neki problem. Ako vi ne možete da popravite stvari, ko može?

VI ste, drage majke, kante za smeće u koje se bacaju sve neprijatne i loše emocije.

Ako su mališani celog dana držali to u sebi, čim vas budu ugledali znaće da je došao trenutak kada mogu da se opuste i da puste sve ono ružno što ih okupira.

Pustiće to tako što će udariti u kuknjavu, plač, dranje, galamu... To je verovatno poslednje što biste želeli da vas dočeka kod kuće kada se umorni vratite sa posla ili iz izlaska sa drugaricom, ali to je ono što mi, kao majke, dobijamo - emocionalno oslobađanje poput šamara pravo sa vrata.

Vi niste razmazile decu ukoliko vas čim pređete kućni prag dočeka sve gore navedeno. Ne, ne... Ne dozvolite da vam tako nešto iko kaže.

Umesto toga, vi ste stvorili prostor dovoljno siguran za vaše dete da ima dozvolu da bude prirodno.

I ono nešto što je možda i najvažnije od svega - za decu je VEOMA, VEOMA važno da se ponašaju prirodno, da znaju da pokažu emocije, da umeju da razlikuju osećanja. Kada budu porasli i nama će biti važno da imaju razvijenu emocionalnu inteligenciju i samopouzdanje, zar ne?

Zato nemojte da shvatate sve to kao nešto loše.

Da li i vas deca dočekuju u suzama, dranju, penjanju po nameštaju, vama? Ako je odgovor na ovo pitanje pozitivan, nemojte da brinete. To znači da vas vole, iako znam da vas to verovatno izluđuje.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama