Ja sam ponosna majka svoje ćerke. Oduvek sam želela da budem mama devojčice i tokom trudnoće sam bila veoma srećna željno iščekivajući da ona dođe na svet. 

Bita majka devojčice je nešto neverovatno. Ona je jaka, pametna, kreativna, luckasta, živahna i uživam u svakom trenutku majčinstva. Naš odnos majke i ćerke je postao još jači i bolji onog momenta kad smo se moj bivši suprug i ja rastali. Međutim, postoje dani kada se pitam kako bi bilo da imam sina. Evo i zašto:

1. Mamin sin

Dok sam bila u vrtiću oko sebe sam imala gomilu drugara koji su me voleli i koji su hteli da me ožene kada porastemo. Ljubav i naklonost muškaraca prema meni i njihovim majkama bila je neverovatna. Kao četvrto dete u porodici u kojoj su sva deca bile devojčice, moram priznati da je veza majka-sin zaista posebna.

2. Ponašanje

Ponašanje i stav vaše male princeze prema vama obično je u opsegu od žestokih ženskih svađa, prebacivanja, do prelepih trenutaka. Zato i volimo naše ćerke: one su dovoljno sposobne da pitaju, sumnjaju, zaključuju, razmatraju mogućnosti i da se bore za ono u šta veruju i vole. Devojčica je malo snažno energetsko biće kojem je potrebna svakodnevna nega i uzor kako bi izrasla u jaku i samostalnu ženu.

Ali, kada vidim svoje prijateljice koje imaju sinove, umesto svađe ponekad poželim da malo češće čujem frazu: "Da mama, kako god ti kažes."

3. Nije lako biti žena

Iako u savremenom društvu imamo pravo glasa, položaj žene i dalje nije najzahvalniji. Znam da će se moja devojčica susresti sa mnogim problemima vezanim za izgled, seksualnost, pol i ja to nikako ne mogu da sprečim. Umesto toga, mogu da je pripremim kako da se suoči sa problemima i kako da ih najbolje reši. Kao žena bila sam ignorisana, osramoćena, okarakterisana kao slabiji pol i znam da će se i ona jednog dana susresti sa istim problemima.

Da imam sina brinula bih o istim problemima ali neuporedivo manje. Takođe, ne bih previše brinula da li će trpeti uvrede na račun svog izgleda.

Da imam sina, ne bih imala problem da će njegova prva devojka pokušati da ga primora na seks.

Možda ni jedno od ovih osećanja nije tačno ili relevantno. Možda bih i dalje bila zabrinuta. Znam da su dečaci isto kao i devojčice žrtve silovanja i nasilja, ali ima nešto u tome biti majka devojčice što me čini zabrinutijom.

4. Manje ulepšavanja i modiranja

Pre neki dan sam imala problem da odlučim šta da uradim sa kosom svoje male princeze, dok smo se spremale za izlazak. Majke koje imaju sinove ne moraju da rešavaju ovakve probleme.

5. Moj budući partner

Svaka majka koja se razvela sa sobom uvek nosi misli o budućem partneru i želji da taj neko bude dobar uzor i otac njenoj deci. Takođe, kao žena koja i dalje traži pravog muškarca smatram da je veoma bitno da otac učestvuje u vaspitanju i odgajanju deteta, bio on biološki otac ili ne. 

Kao ženi koja je imala problem sa samopouzdanjem, znam koliko je ovo važno.

I da imam sina i dalje bih bila zabrinuta, ali sa novim čovekom u mom i životu moje ćerke, brinula bih samo o njenoj bezbednosti na sasvim drugom nivou. 

6. Muški svet

Srećna sam što sam majka ćerke kada je reč o interesovanju deteta. Svako dete je različito nezavisno od pola i svaka majka se suočava sa poteškoćama i problemima prilikom njegovog vaspitanja. Ponekad se pitam kako bih se ponašala da sam majka malog dečaka. U međuvremenu, mogu da uživam društvu malih sinova svojih drugarica, koji su neverovatni.

Sve u svemu, naučila sam dosta od kada sam majka. Jedno je sigurno - za sve što nas čeka u budućnosti, a tiče se njenog vaspitanja i bezbednosti-spremna sam!

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama