Poznato je da bebe radije gledaju predmete koji se kreću od statičnih. Ova aktivnost im omogućava da postepeno uspostavljaju kontrolu nad glavom i očima, razvija se funkcija praćenja očima.

Muzička vrteška postavljena iznad kreveca će u prvim mesecima biti predmet bebinog interesovanja. Kako bebe dobro uočavaju jarke boje, dobro je da igračke koje vise budu u osnovnim bojama, crvenoj, žutoj, zelenoj, plavoj.

Sluh je na rođenju razvijeniji od vida, bebe mogu da čuju dok su još u majčinom stomaku i da zapamte muziku koju su tada slušale. Blagi tonovi koji imaju sporo rastući i padajući ritam deluju umirujuće. Muzička vrteška će smiriti bebu i uvesti je u san.

Da bi beba zapamtila određene zvuke i aktivnosti one treba da se redovno ponavljaju. Muzička vrteška je upravo pogodna za to jer se u jednoj igrački nalaze stimulansi i za vid i za sluh. 

Napravite sami muzičku vrtešku

Ukoliko iz bilo kog razloga nemate ili ne želite da koristite gotovu igračku možete sami da je napravite. Za šareni kišobran zakačite igračke, otvorite ga i lagano vrtite u krug iznad bebine glave. Možete da pustite neku muziku ili da pevušite pri tom i vaša beba će uživati. Baloni i šarene vrpce postavljene iznad kreveca takođe će uveseljavati bebu dok se njišu pod uticajem strujanja vazduha.

Iako su u prvim mesecima reakcije bebe uglavnom refleksne uz vizuelnu i auditivnu percepciju sa razvojem mozga motoričke aktivnosti se polako diferenciraju. Beba počinje da diže glavu, prati svetlo i locira zvuk. Uskoro će početi da pruža ruke pokušavajući da ih dodirne. Dobro odabrana muzička vrteška je razvojna igračka koja svojim podsticajima zadovoljava potrebu za gledanjem i slušanjem što pozitivno utiče na razvoj bebe.

Snežana Milanović, fizioterapeut

Snežana Milanović je diplomirani fizioterapeut i SI Baby terapeut. Osnivač privatne prakse 1997. godine - "Centar za korektivnu gimnastiku SM" i suosnivač Kabineta za senzornu integraciju i ranu intervenciju "Senzorijum" 2017. godine. Stručni saradnik magazina "Mama" od 2000. godine. Senzorno-integracijski pedagog, Marte Meo therapist/coleague trainer, Licencirani IAIM instruktor masaže beba. 

Kontakt: milanovic.fizio@gmail.com 

 

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama