Na osnovu veličine, oblika, popunjenosti, međusobnog odnosa i pokretljivosti krvnih ćelija, kao i izgleda krvne plazme, donosimo određene zaključke o opštem zdravstvenom stanju. Od presudnog značaja za uspešnost ove metode je mogućnost utvrđivanja stanja metaboličke ravnoteže i stepena kiselosti krvi.

Ono što ovu metodu razlikuje od ostalih je njena osobina da na veoma jednostavan način daje uvid u početne promene u izgledu i dinamici krvnih ćelija i krvne plazme, pre nego što dođe do ispoljavanja oboljenja.

Promene koje uočavamo baveći se analizom žive kapi krvi nalaze se u osnovi različitih patoloških stanja i poremećenog zdravlja. To su, pre svega:

- pervazivni razvojni poremećaji,

- brojne autoimune bolesti,

- različite vrste anemija,

- alergije,

- migrene,

- stanja hroničnog umora i bolova u zglobovima i mišićima,

- stanja koja proističu iz narušenosti metaboličke ravnoteže i pada imuniteta,

- problem prekomerne telesne težine i pothranjenosti,

- stanje poremećene funkcije KVS-a: od kolapsa do srčanog i moždanog udara,

- sterilitet žena i muškaraca,

- brojna druga stanja koja nepovoljno utiču na zdravlje i kvalitet života.

Analiza darkfield mikroskopijom nam daje mogućnost uočavanja promena u krvi koje prethode ispoljavanju određenih bolesti. Samim tim daje nam i jedinstvenu mogućnost preduzimanja određenih mera za njihovo otklanjanje, čime se direktno sprečava ispoljavanje oboljenja. Analiza žive kapi krvi je potreba i zdravih osoba, posebno sportista i rekreativaca, kao i svih koji imaju potrebu da preventivno utiču na svoje zdravlje.

Mr ph. Novica Kragujević, medicinski biohemičar, sertifikovani DFM

Bavi se ortomolekularnom, integrativnom medicinom, u okviru koje darkfield mikroskopija predstavlja glavni fokus njegovog interesovanja. Posvećen je novim saznanjima u oblasti preventivne medicine, te stalno radi na ličnom usavršavanju sa željom da preventivno deluje na zdravlje ljudi u cilju očuvanja i poboljšanja istog. Do 2014. godine radio u biohemijskoj laboratoriji Doma zdravlja Stari grad, a od početka 2017. u Biohemijskoj laboratoriji Bulevar, čiji je vlasnik, u kojoj se bavi širokim spektrom analiza iz oblasti kliničke dijagnostike: medicinska biohemija, hematologija, hemostaza, imunohemija, hormoni, biomarkeri, tumorski markeri...

Kontakt: office@laboratorijabulevar.rs

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama