Trudnoća sa sobom nosi brojne promene u našem organizmu, pa pored onog lepog osećaja, nekada se, nažalost, susrećemo i sa onim manje lepim: hronični ili akutni bolovi u vratu, bolovi u leđima (pogotovo u donjem delu leđa), bolovi u nogama-kolenima, slabost mišića, mišićni disbalans, deformiteti kičmenog stuba (koji su postojali i pre trudnoće), patološki problemi -poput diskus hernije, cervikalnog sindroma, karpalnog sindroma i drugih problema koji se u većini slučajeva pogoršavaju za vreme trudnoće, a neretko i nastaju tokom trudnoće! 

Značaj vežbanja u trudnoći i u postporođajnom periodu 

Za razliku od lekara u svetu, preporuka naših ginekologa je uglavnom šetanje u trudnoći ili obavezno ležanje, ako postoje bolovi. Šetanje jeste dobro, ali je ta aktivnost nedovoljna da ojača telo, koriguje mišićni disbalans (koji je uvek krivac za sve deformitete kičme - mišići pokreću kičmu i svaki zglob na našem telu, u biomehaničkom smislu) i ojača mišiće neophodne da pruže telu podršku za normalno i svakodnevno funkcionisanje. Ležanje je uvek loša ideja. U svetu se ni pri najtežim slučajevima degenerativnih promena na kičmi (tačnije na diskusima), ne preporučuje ležanje duže od par dana jer, ne samo što slabi mišiće - bez kojih ne možemo da funkcionišemo, već u mnogome i pogoršava sam problem. Dugo ležanje nije dobro ni za osobu sa zdravom kičmom, a kamoli za osobe koje imaju patološke promene.

Svetski priznati lekari apeluju da se "vežba, strogo i samo prema prenatalnom programu i to kod isključivo sertifikovanih i, za vežbanje u trudnoći, kvalifikovanih instruktora". Zašto je to bitno? Zato što trener koji nije edukovan ne zna sve aspekte koje moramo uzeti u obzir, kada se radi sa trudnicom. Vežbanje kod kuće takođe nije solucija, jer neadekvatno izvođenje vežbi, može dovesti do komplikacija koje mogu biti veoma opasne po trudnicu i trudnoću. Vežbanje za vreme trudnoće, sa kvalifikovanim instruktorom koji će kreirati program svakoj osobi posebno, vodeći se parametrima neophodnim za kreiranje programa za vežbanje, je jedini sigurno i efektivno.


Benefiti prenatalnog i postnatalnog pilatesa. Foto: Shutterstock

Pilates - jedini zdrav i od lekara preporučen vid vežbanja

Pored mnogobrojnih pilates programa, kreiran je siguran i efektivan program namenjen trudnicama i porodiljama - prenatalni i postnatalni pilates.

Pilates nije format vežbi, niti spada u obične formate. Pilates je čitava filozofija, kreirana da pomaže isključivo korigovanju i sprečavanju postojećih problema i deformiteta skeleta ili mišića. To nikako ne znači, da na pilatesu nećete izgubiti obime (kilograme), nećete razviti i ojačati mišiće. Pilates je program koji prati svakog pojedinca, njegove mišićne disbalanse, posturalne deformitete i potrebe tela svakog pojedinca, posebnoTakođe, pilates nije kreiran da bude lak, to je samo jedan od mitova koji ga prate. Pilates je takav program, da svoj intenzitet i pravac kome težimo, prilagođava svakoj individui, posebno, shodno njegovim potrebama i mogućnostima. To znači, da pilates može da izazove na najteži napor i profesionalnog sportistu jer im najbolje direktno jača "core" (mišiće trupa) i povećava mobilnost tela, a jača stabilizatore. Treba napomenuti da je pilates obavezan program vežbanja u ligi američkog fudbala (NFL), kao i hokej ligi (NHL), dva sporta koji zahtevaju možda i najveću snagu tela, spremnu da podnese veliki napor. Istovremeno, pilates se radi kroz korektivne i rehabilitacione vežbe kod ljudi u postoperativnom periodu, koji su neretko prošli kroz velike operacije i traume.

Pilates nisu "zanimljive i fensi" sprave i vežbanje na njima ili obične vežbe na podu, već program koji je filozofija vežbanja, podignuta na mnogo viši nivo. Naravno, taj pristup i takva filozofija, gde je najveća pažnja poklonjena korigovanju mišićnog disbalansa (koji ima svaka osoba, nevezano za starost, pol, zanimanje, samo je razlika u stepenu i "mestu" disbalansa) i korigovanju skeletnog deformiteta, nastalog usled tog mišićnog disbalansa. Zato ćemo, u narednim redovima, kada govorimo o vežbanju i benefitima vežbanja, govoriti isključivo kroz pilates, individualizovan program vežbi i pravilno izvođenje tih vežbi, pod nadzorom kvalifikovane osobe.

Benefiti pilatesa su višestruki, a mi ćemo pomenuti neke od njih:

*Na zdrav i siguran način telo podržava i dovedi u fit formu, bez gomilanja bespotrebnih kilograma, u vidu masnih naslaga.Zbog čega je jak "core"važan za trudnice?
Jak "core" nas štiti od povreda kičmenog stuba, posebno u lumbalnom delu, prevenira pojavu separacije abdominalnih mišića, daje stabilnost karlici, sprečava pojavu urinarne inkontencije, jača "pelvicni pod” koji je nemerljivo bitan svakoj ženi, pogotovo tokom trudnoće i u postporođajnom periodu. Istovremeno, jak "core" je velika pomoć tokom samog porođaja i faze napinjanja: omogućuje pravilno i kontrolisano napinjanje (ne celim telom, koje je iscrpljujuće i može da dovede do pojave kile).

*Normalizuje tonus svih mišića, izbalansirano! Jaki i izbalansirani mišići povećavaju mobilnost našeg tela.

*Koriguje posturu tela i tako pruža normalno kretanje i funkcionisanje, bez bojazni od povreda.

* Jedina je prevencija za nastanak posturalnih deformiteta (kifoze, lordoze, skolioze).

* Pomaže u otklanjanju postojećih posturalnih deformiteta i svih problema koje ti deformiteti nose sa sobom.

* Preventiva je dijastazi, problemu koji može nastati u trudnoći i nakon porođaja, a podrazumeva razmicanje trbušnog mišića, a u velikom broju slučajeva pomaže u potpunom rešavanju već nastalog problema.

* Pilates je najbolji i najzdraviji način za jačanje mišića abdominalnog zida, kao i najdubljih mišića abdomena, tzv "transverse abdominal", najodgovorniji i najbitniji mišić za jak i zdrav "core", koji je zapravo temelj i baza zdravog i jakog tela, a koji je neophodan za normalno i zdravo funkcionisanje tokom celog života, pogotovo tokom trudnoće.

Zbog svega navedenog, trudnice bi trebalo da vežbaju zdravo, kroz vođene i kontrolisane treninge, specijalno kreirane po ličnim potrebama. Imamo samo jedno telo, a ono je, kroz mišiće i skelet, nosilac svega što imamo u  njemu, samim tim i onog najvrednijeg- našeg potomstva!

Mirjana Marinković, sertifikovani pilates instruktor

Poseduje dugogodišnje iskustvo iz oblasti kliničkog pilatesa, koje je stekla u saradnji sa osnivačem instituta The Pilates Coach i Bender institute – Leslie Bender i prilikom svog rada na Kipru. Pored toga duži period je radila pod direktnim monitoringom Nadie Kiriakidu evropskim pionirom na polju fitnesa. Klinički pristup pilatesu omogućio joj je da radi sa različitim stanjima i oboljenjima: lumbalni i cervikalni sindrom, hondromalacije, prelomi karlice, povrede međupršljenskih diskusa. Pored patoloških stanja, Mirjana je sertifikovana i za rad sa trudnicama i porodiljama. U svom radu na Kipru radila je sa pacijentima od sedam do 87 godina.

Kontakt: quepassa011@gmail.com

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama