Teretana je odlično mesto za vežbanje, ali aktivnosti u prirodi su često mnogo bolji izbor - nema tuđeg znoja, zajedničkih tuševa, zakazanih termina… Jednostavno možete samo da izađete iz stana i krenete ka parku, keju, oko bloka ili kraja u kom živite. Možete skoknuti i do obližnje šume, uživati u svežem vazduhu, zelenilu i cveću.

Takođe, ne morate brinuti o tome ko će pričuvati vašu bebu, potrebno je samo da svog mališana udobno smestite u njegova kolica.

Budite aktivni i neka vam ta aktivnost prija, to je pravilo kojeg treba da se držite. Pored toga što će vam šetnja pomoći da doterate svoju figuru, na taj način ćete i pomoći detetu da zavoli fizičku aktivnost i usvoji zdrave navike.

Evo još pozitivnih strana šetnje napolju…

Sagoreva kalorije

Hodanje je oblik kretanja koji će vam pomoći da, uz vežbanje i zdrav način ishrane, održite idealnu liniju ili se rešite viška kilograma nakon trudnoće. U šetnji ćete sigurno uživati sa svojom bebom, a u isto vreme potrošiti više kalorija nego da ste ostali kod kuće, u zatvorenom prostoru.

Jača organizam    

Pored toga što ćete hodanjem zategnuti mišiće i skinute kilograme, uz pomoć ove aktivnosti ćete zaštiti svoj organizam od brojnih bolesti, kao što su povišen pritisak, dijabetes, kardiovaskularna obolenja...

Razvija ljubav prema prirodi   

Čak iako uvek idete u šetnju po istom kraju, svaki put ćete otkriti nešto novo. U razgovoru sa vama i ljudima koje srećete, mališani će takođe naučiti mnoge zanimljive stvari.

Naučite decu da od malena zavole cveće i različita godišnja doba. Igrajte se sa njima, pomozite im da otkriju nove staze, prečice, parkove. Hodanje i vežbanje napolju će ih povezati sa prirodom i okruženjem, a samim tim obogatiće njihovu ličnost.

Popravlja raspoloženje

Mame imaju mnogo obaveza i često su umorne, te nisu uvek raspoložene da krenu u šetnju. Ipak, nakon samo 15 minuta brzog hodanja osetićete zadovoljstvo! Hodanje će pokrenuti vaš krvotok, obogatititi mozak kiseonikom i na prirodan način vam podići raspoloženje. Dobićete novu energiju i lakše ćete se vratiti svakodnevnim obavezama. 

Poboljšava odnose među ljudima

Ukoliko želite da sa nekim porazgovarate, pozovite ga u šetnju. Lakše je otvoreno razgovarati napolju, nego u kući, na poslu, ispred televizora ili računara.

Pešačenje i trening će veoma uspešno smanjiti nervozu!

Zato, ne časite časa, iskoristite svaki sunčani dan i prošetajte sa svojim detetom vašom omiljenom stazom ili ulicom.

Marko Aleksandrić, lični trener

Marko Aleksandrić je diplomirani profesor sporta i fizičkog vaspitanja. Član je EISCSA (The European Interdisciplinary Society for clinical and sports applications). Izučava uticaj fizičke aktivnosti na pravilan razvoj dece, kod ekstremno gojaznih osoba i postporođajnog perioda kod žena, kod osoba sa hipertenzijom i dijabetesom. Pored ovih, izdvajaju se interesovanja  za  tretmane korektivne gimnastike, rehabilitacije nakon raznih operativnih zahvata, mršavljenja nakon pedesete. Već godinama, zajedno sa svojim saradnicima, specijalistima iz kardiologije, ortopedije i nutricionizma, učestvuje u koncipiranju specifičnih programa vežbanja po kojima je postao prepoznatljiv. Uz njegovu pomoć više od 200 žena je uspešno prošlo kroz tretman mršavljenja posle porođaja i sticanja kondicije nakon trudnoće. Sportom se bavi od detinjstva. Živi u Beogradu.

Kontakt: info@licnitrener.rs

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama