Zdravlje i životne navike su u direktnoj vezi. Zdrav životni stil može produžiti život žene za sedam godina, pokazala su brojna istraživanja. Razmislite kakav je vaš životni stil i promenite loše navike već danas!

Doručak je obavezan

Mnoga istraživanja su dokazala da ljudi koji svaki dan doručkuju su zdraviji od onih koji preskaču ovaj obrok. Pored toga, doručak može biti pomoćno sredstvo za poboljšanje učinka u radu ili u sportu, jer obezbeđuje potrebnu energiju. Iz svih navedenih razloga, ovaj najvažniji dnevni obrok bi trebalo da bude veći od šolje kafe i jedne krofne!


Pročitajte i... Zdravlje mame: 5 saveta kako da promenite loše navike

Mame ne bi trebalo da se opterećuju unetim kalorijama za doručak. Slobodno izaberite kačamak sa kozjim sirom, kajganu, bogat sendvič sa jogurtom, gibanicu, proju...


Redovni obroci u toku dana

Osobe koje u pravilnim intervalima konzimiraju namirnice u toku dana, su boljeg zdravstvenog stanja od onih koji imaju neredovne obroke. Međutim, u životu porodilje drastično se menja dnevni ritam, te nije uvek jednostavno ispoštovati dnevni red ishrane. Poruka za mame bi bila - ne preskačite obroke, a ako budete gladni u međuvremenu, najbolje je da uzmete šolju jogurta ili šaku badema, a ne proste šećere koji će narušiti zdravlje i uticati na pojavu viška kilograma.


Bez cigareta! 

U većini zemalja, pušenje je vodeći uzrok smrti na koji je moguće uticati. Ako pušite, krajnje je vreme da sada prestenete. Sigurno ne želite da vaše dete bude okruženo duvanskim dimom. Pasivno pušenje izaziva astmu i druga oboljenja respiratornog sistema, kao i karcinom pluća.


Da li je ostavljanje duvana vredno truda? Podaci iz brojnih studija pokazuju da prestanak pušenja ima mnogo pozitivnih efekata, uključujući bolji kapacitet za transport kiseonika, niži krvni pritisak, poboljšan noćni vid... Iako neka oboljenja koja su u vezi sa pušenjem, kao što je emfizem pluća, ne mogu biti u potpunosti izlečena, druga se vremenom povlače. Vreme oporavka za oboljenja izazvana pušenjem iznosi oko deset godina, a za srčana oboljenja i duže. Zato, prestanite već danas da pušite kako bi vaša deca imala fit i zdravu mamu u pravom smislu!

Alkohol – samo čaša vina nedeljno

Loše zdravlje u vezi je i sa prekomernim konzumiranjem alkoholnih pića (pet ili više pića u jednom navratu). Osobe koje nikada ne piju i one koje umereno piju imaju sličan zdravstveni status. Francuzi koji redovno (ali umereno) konzumiraju vino, dobro podnose kaloričnu hranu i nemaju povećanu stopu srčanih oboljenja!Neka istraživanja su pokazala da osobe koje piju jedno do dva alkoholna pića dnevno, imaju manji rizik od srčanih oboljenja, verovatno zbog toga što je alkohol u vezi sa višim nivoima HDL holesterola. Međutim, ako se svakodnevno ta granica prelazi u većoj ili manjoj meri, tokom dužeg perioda mogu nastati degenerativna oboljenja jetre, čak iako je ishrana pravilna.

Pročitajte i... 8 biljaka za pročišćavanje vazduha u prostoriji

Najbolji savet je da pijete umereno ili da izbegavate alkohol kada ste u društvu. Ne zaboravite da alkohol može imati uticaj na kvalitet mleka kojim dojite vaše dete.

Obavezno vreme za fizičku aktivnost i kvalitetan trening

Neka istraživanja su upoređivala zdravstvene efekte različitih tipova aktivnosti kod žena: aktivan sport, plivanje ili duge šetnje, baštenski posao, fizičko vežbanje i aerobik, biciklizam. Osobe koje su upražnjavale bilo koju od pomenutih aktivnosti ostvarile su gotovo sve moguće pozitivne efekte. Najniža stopa smrtnosti zabeležena je u populaciji koja se bavila aktivnim sportom i održavala nivo aktivnosti tokom života, a najviša stopa smrtnosti bila je u populaciji koja nije upražnjivala nikakav vid aktivnosti.

Istraživanja su pokazala da 55-godišnje žene sa zdravim životnim navikama imaju jednak zdravstveni status kao ženske osobe od 30 do 35 godina koje nisu preterano fizički aktivne. Zaključićemo da su fizičko zdravlje i dugovečnost, kao i brzina starenja u tesnoj vezi sa zdravim navikama i životnim stilom.


Pročitajte i... Postporođajni kilogrami: Mršavljenje bez dijete


S obzirom da između fizičkog i mentalnog zdravlja postoji čvrsta veza fizički, treba istaći i da je kvalitetan trening odličan način da se izborite i sa postporođajnom depresijom, koja je česta pojava kod mnogih mama.

Dnevne navike imaju veći značaj za vaše zdravlje i dugovečnost od bilo kakvog medicinskog tretmana. Upravo je i ovo razlog da u godinama koje dolaze budete primer vašoj deci i da zajedno sa vama razviju kulturu treninga i pokreta, jer će im to u budućnosti doneti razne benefite.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete strucnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.

Marko Aleksandrić, lični trener

Marko Aleksandrić je diplomirani profesor sporta i fizičkog vaspitanja. Član je EISCSA (The European Interdisciplinary Society for clinical and sports applications). Izučava uticaj fizičke aktivnosti na pravilan razvoj dece, kod ekstremno gojaznih osoba i postporođajnog perioda kod žena, kod osoba sa hipertenzijom i dijabetesom. Pored ovih, izdvajaju se interesovanja  za  tretmane korektivne gimnastike, rehabilitacije nakon raznih operativnih zahvata, mršavljenja nakon pedesete. Već godinama, zajedno sa svojim saradnicima, specijalistima iz kardiologije, ortopedije i nutricionizma, učestvuje u koncipiranju specifičnih programa vežbanja po kojima je postao prepoznatljiv. Uz njegovu pomoć više od 200 žena je uspešno prošlo kroz tretman mršavljenja posle porođaja i sticanja kondicije nakon trudnoće. Sportom se bavi od detinjstva. Živi u Beogradu.

Kontakt: info@licnitrener.rs

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama