Zbog čega se javlja bol u leđima?

Suštinski razlog nastanka lumbalnog bola može biti u mišićnom disbalansu, mišićnoj slabosti, skraćenim mišićama i problemima i degeneraciji diskusa, a može se javiti i kao posledica neaktivnosti.

Kako sprečiti pojavu bola?

Neprijatan bol u lumbalnom delu kičme može se sprečiti ukoliko se održava pravilan posturalni stav i ako se redovno, pod stručnim nadzorom, sprovodi program vežbi za pokretljivost i snagu mišića kičme i stomaka. Takođe, održavanje telesne težine na optimalnom nivou može dosta pomoći pri rešavanju ove neprijatnosti.

Kako bi se izbegle povrede donjeg dela kičme, žene bi trebalo da se oslanjaju na noge kada podižu bebu ili neki drugi teret.  Takođe, teret ne bi trebalo nositi iznad linije laktova.

Razne druge aktivnosti koje se obavljaju naglo ili dugo traju mogu prouzrokovati lumbosakralni sindrom. 

Šta izbegavati?

Mame posle porođaja su posebno podložne ovim uticajima, te u tom periodu bi trebalo izbegavati sledeće:

- nagle pokrete, savijanja, istezanja i rotacije trupa

- dugotrajno sedenje

- dugotrajnu vožnju automobilom bez pauze

- dugotrajno hodanje ili stajanje

- loš položaj tokom spavanja

Za prevenciju bola u leđima se preporučuje i sledeće:

- Spavajte sa blago savijenim nogama. Izbegavajte ležanje sa opruženim nogama, na stomaku i leđima. Koristite dobar i tvrd dušek za spavanje.

- Kada sedite probajte da vam jedno ili oba kolena budu iznad kukova. Prekrstite noge ili koristite oslonac za stopala.

- Dok vozite možete staviti jastuče iza donjeg dela leđa.

- Dok obavljate poslove koji zahtevaju dugo stajanja - kao što su peglanje i pranje sudova - oslonite jednu nogu na drugi objekat.

U većini slučajeva, kada se javi bol u leđima, najbolji način lečenja i oporavka  nije odmor već povratak svakodnevnim poslovima i pravilnom vežbanju i treningu što pre.

Marko Aleksandrić, lični trener

Marko Aleksandrić je diplomirani profesor sporta i fizičkog vaspitanja. Član je EISCSA (The European Interdisciplinary Society for clinical and sports applications). Izučava uticaj fizičke aktivnosti na pravilan razvoj dece, kod ekstremno gojaznih osoba i postporođajnog perioda kod žena, kod osoba sa hipertenzijom i dijabetesom. Pored ovih, izdvajaju se interesovanja  za  tretmane korektivne gimnastike, rehabilitacije nakon raznih operativnih zahvata, mršavljenja nakon pedesete. Već godinama, zajedno sa svojim saradnicima, specijalistima iz kardiologije, ortopedije i nutricionizma, učestvuje u koncipiranju specifičnih programa vežbanja po kojima je postao prepoznatljiv. Uz njegovu pomoć više od 200 žena je uspešno prošlo kroz tretman mršavljenja posle porođaja i sticanja kondicije nakon trudnoće. Sportom se bavi od detinjstva. Živi u Beogradu.

Kontakt: info@licnitrener.rs

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama