Kako znamo da smo gladni, odnosno siti?

Kontrolni centar za unos hrane nalazi se u hipotalamusu. Taj deo mozga je poput termostata – upali lampicu kada je neophodan unos hrane i ugasi je kada se organizam nahrani. Međutim, problem leži u tome što je potrebno vreme da hrana dođe u krvotok i da se signal prenese nazad do centra, pa se često dešava da unesemo i nekoliko stotina kalorija više nego što nam je u stvari potrebno.

Neki drugi fiziološki faktori, kao što su hormonske terapije, nizak nivo šećera u krvi, trajanje obdanice, hladnoća, grčevi želuca i prazne masne ćelije, takođe mogu da stimulišu centar u hipotalamusu.

Šta utiče na proces mršavljenja nakon trudnoće

Sve ove činjenice trebalo bi imati u vidu kada žena, nakon porođaja, krene u borbu sa kilogramima.

Kod žena koje su pre ili za vreme trudnoće  primale hormonsku terapiju, gojaznost je veoma česta pojava, a mršavljenje se odvija otežano, te je potrebno veliko strpljenje i uporonost kako bi se skinuli kilogrami.

Takođe, kraći dani usporavaju proces mršavljenja, kao i hladnoća, tako da bi  trebalo izbegavati plivanje i boravak u vodi više od dva puta nedeljno.(Plivanje se može praktikovati tek kada se postigne redukcija telesne težine!)

Na skidanje kilograma utiču i nagli skokovi i padovi šećera u krvi, ali se oni mogu regulisati većim brojem manjih obroka u toku dana.

Najbolji način za skidanje kilograma

Kako bi se porodilja izborila sa viškom kilograma optimalno je da redovno odlazi na stručno koncipirane treninge (osmišljene tako da aktiviraju celo telo i sve mišićne grupe) koji pomažu da se kalorijski unos, koji diktira centar u mozgu, prilagodi energetskim potrebama.

Marko Aleksandrić, lični trener

Marko Aleksandrić je diplomirani profesor sporta i fizičkog vaspitanja. Član je EISCSA (The European Interdisciplinary Society for clinical and sports applications). Izučava uticaj fizičke aktivnosti na pravilan razvoj dece, kod ekstremno gojaznih osoba i postporođajnog perioda kod žena, kod osoba sa hipertenzijom i dijabetesom. Pored ovih, izdvajaju se interesovanja  za  tretmane korektivne gimnastike, rehabilitacije nakon raznih operativnih zahvata, mršavljenja nakon pedesete. Već godinama, zajedno sa svojim saradnicima, specijalistima iz kardiologije, ortopedije i nutricionizma, učestvuje u koncipiranju specifičnih programa vežbanja po kojima je postao prepoznatljiv. Uz njegovu pomoć više od 200 žena je uspešno prošlo kroz tretman mršavljenja posle porođaja i sticanja kondicije nakon trudnoće. Sportom se bavi od detinjstva. Živi u Beogradu.

Kontakt: info@licnitrener.rs

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama