Opasne dijete za brzo mršavljenje

Nenaučne dijete su skoro uvek manje kalorične, i kod osobe koja je sprovodi smanjuje potrošnju energije. Ako žena, ohrabrena početnim dobrim rezultatima, nastavi da se hrani kao pre dijete, kilogrami se vraćaju i to često na vrednosti veće nego pre ove kure mršavljenja. Ovakve dijete stručnjaci koji se bave ishranom nazivaju još hroničnim dijetama, popularno se zovu jo-jo dijete za mršavljenje, a u osnovi predstavljaju zdravstvenu opasnost.

Šema dijete sa jo-jo efektom:
- Gladovanje
- Brz gubitak telesne težine
- Žudnja za hranom
- Preokupacija hranom
- Stres
- Prejedanje
- Brzi porast težine
- Osećaj stida i sramote
- Ponovna dijeta

Osoba koja primenjuje dijetu (koja nije medicinski opravdana), za neuspeh uvek krivi sebe  - jer je bila slaba i nije uspela da je sprovede do kraja. Ovo dalje vodi u začarani krug gladovanja i prejedanja, što unesrećuje žene. Gubi se samopouzdanje i volja koja se odražava na sve aspekte života.


Istina je da ove osobe nisu prekšile dijetu već da je nezdrava ishrana odgovorna za stanje u kome su se našle.


Pravilna ishrana nakon porođaja
     

Nijedna od brojnih nezdravih kura za mršavljenje nas ne uči kako pravilno i zdravo da se hranimo. Sve ove dijete su na duže staze neuspešne i upravo iz tog razloga mame trebaju da budu oprezne kada nakon porođaja pokušavaju da što pre povrate svoj optimalan fizički izgled.

Zdrava ishrana podrazumeva unos adekvatne količine hrane koja je individualna jer zavisi od pola, telesne težine i dnevne potrošnje, odnosno fizičke aktivnosti.

Dijeta u suštini i po definiciji znači pravilan i zdrav način ishrane. Dijeta za mršavljenje mora da sadrži veliki broj namirnica i neophodne količine svih hranljivih materija (proteina, ugljenih hidrata, masti, minerala, vitamina...)

Nakon porođaja, žene bi trebalo da imaju više obroka u toku dana, a poželjno je da oni sadrže manju količinu hrane, koje direktno određuju individualne karakteristike osobe, njen dnevni ritam i obaveze. Osnovni cilj ove dijete za mršavljenje nije i ne treba da bude samo redukcija telesne težine, već sticanje novih zdravih navika u ishrani i napuštanje nepravilnog i nezdravog načina ishrane.

Tri ključna faktora za zdravo mršavljenje

Za zdravo i uspešno mršavljenje posle porođaja od najveće važnosti su:
- Stručno koncipiran trening (koji podrazumeva dobar izbor vežbi i pravilno određenu dinamiku treninga).
- Zdrav način ishrane (adekvatna, naučno utemeljena, medicinska dijeta za mršavljenje).
- Kontinuitet u radu i strpljenje.

Marko Aleksandrić, lični trener

Marko Aleksandrić je diplomirani profesor sporta i fizičkog vaspitanja. Član je EISCSA (The European Interdisciplinary Society for clinical and sports applications). Izučava uticaj fizičke aktivnosti na pravilan razvoj dece, kod ekstremno gojaznih osoba i postporođajnog perioda kod žena, kod osoba sa hipertenzijom i dijabetesom. Pored ovih, izdvajaju se interesovanja  za  tretmane korektivne gimnastike, rehabilitacije nakon raznih operativnih zahvata, mršavljenja nakon pedesete. Već godinama, zajedno sa svojim saradnicima, specijalistima iz kardiologije, ortopedije i nutricionizma, učestvuje u koncipiranju specifičnih programa vežbanja po kojima je postao prepoznatljiv. Uz njegovu pomoć više od 200 žena je uspešno prošlo kroz tretman mršavljenja posle porođaja i sticanja kondicije nakon trudnoće. Sportom se bavi od detinjstva. Živi u Beogradu.

Kontakt: info@licnitrener.rs

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama