Kvalitet života, nivo zadovoljstva i sreća u velikoj meri zavise i od toga da li se bavimo poslom koji nam odgovara. 

Kada dođe trenutak da dete odlučuje “šta će biti kad poraste”, na red dolazi potraga za odgovarajućom sredjnom školom i pripreme za polaganje male mature, što predstavlja veliki stres kako za učenike, tako i za roditelje.

Za upis je važan svaki poen, s obzirom na to da se boduje uspeh u prethodnom školovanju (šestom, sedmom i osmom razredu), uspeh na takmičenjima, uspeh na prijemnom (za đake koji se upisuju u škole za talente) i rezultat ostvaren na završnom ispitu. Đaci predaju liste želja sa odabranim školama, smerovima gimnazija i obrazovnim profilima. 

Kako da što bezbolnije prebrodite malu maturu i upis deteta u srednju školu? Evo nekoliko saveta:

Pripremite se na vreme

Polaganje mature će biti manje stresno ukoliko se dete na vreme počne pripremati za njeno polaganje (u školi, kod kuće, sa vršnjacima ili sa privatnim profesorima);

Obavezna generalna proba

Svake godine organizuje se generalna proba polaganja male mature, kako bi se đaci pripremili na uslove i kako glavni ispit ne bi bio suviše stresan za učenike završnog razreda osnovne škole. Obavezno iskoristite i ovaj način pripreme za polaganje.

Razgovarajte o interesovanjima deteta

Ukoliko se dete već odlučilo za izbor škole, otvoreno razgovarajte o njegovim interesovanjima i pokušajte da utvrdite njegovu motivaciju za izbor škole - da li je izabralo istu školu kao i njegovi prijatelji ili ima jasnu predstavu o tome čime bi želelo da se bavi u životu. 

Zakažite razgovor sa psihologom

Ukoliko se dete dvoumi oko izbora škole i budućeg zanimanja, može mu pomoći razgovor sa psihologom čija je specijalnost profesionalna orijentacija, odnosno procena sposobnosti, motivacije, talenata kao i informisanje o postojećim školama i obrazovnim profilima,  koja će vam dati mogućnost da zajedno napravite najbolji izbor.

Odvedite dete na test profesionalne orijentacije

Profesionalna orijentacija je namenjena deci uzrasta od 14 godina pa na vise. Radi se individualno i unapred se zakazuje. Započinje intervjuom, zatim se prelazi na testiranje strukture sposobnosti, osobina ličnosti i interesovanja. Drugi deo profesionalne orijentacije je savetovanje i informisanje deteta o tipovima zanimanja i škola koje bi najviše odgovarale njegovom profilu ličnosti. Ceo proces traje u proseku četiri sata i podeljen je u dva dana.

Profesionalna orijentacija će pomaže detetu da bolje upozna lične sposobnosti i nedostatke, lakše donese ispravnu odluku i zaštiti se od razočaranja i neuspeha.

Irena Werner, psiholog

 
Irena Werner, master psiholog sa višegodišnjim domaćim i međunarodnim iskustvom u organizaciji grupnih radionica za pripremu za traženje posla, individualnom karijernom savetovanju i profesionalnoj orijentaciji, kao i u oblasti potencijala zaposlenih i konsaltinga klijenata u oblasti upravljanja ljudskim resursima.

Kontakt: office@pscentar.com

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama