Sunce i sunčevi zraci su neophodni da bi se u ljudskom organizmu sintetisao Vitamin D. 

Vitamin D je dalje neophodan za metabolizam fosfora i kalcijuma, jer omogućava njihovu apsorpciju iz creva, odnosno njihovo dalje iskorišćavanje iz hrane koju smo uneli. Vitamin D je važan za deponovanje ovih minerala u kostima i zubnom tkivu. Na taj način se jačaju kosti i zubi.

Kod ljudi koji imaju manjak ovog vitamina detektovana je sklonost ka karijesu. Takođe drugi bitan uticaj vidamina D je da pospešuje odbrambene procese u parodoncijumu, odnosno tkivu koje okružuje zube. Vitamin D utiče na ćelije parodontalnog ligamenta na taj način što ih stimuliše da produkuju antiinflamatorna antitela i bore se protiv upale u parodoncijumu. Ovo umnogome doprinosi sprečavanju razvoja oboljenja desni, gingivitisa i parodontopatije.

Najnovija istraživanja u stomatologiji pokazuju značajan uticaj vitamina D na sprečavanje oralnih oboljenja, karijesa i parodontopatije. 

Sa sunčanjem svakako treba biti oprezan jer dugo i neadekvatno izlaganje suncu dovodi do nesagledivih posledica, na naše zdravlje. Štetni efekti su opekotine, takođe i kumulativnim štetnim dejstvom kasnije dovodi do stavranja predispozicije i rizika za dalja oštećenja i oboljenja kože. Ovo možemo izbeći tako što ćemo ograničiti naš boravak na suncu, izlagati mu se u periodu dana rano jutro, rano prepodne i kasnije poslepodne, svakako izbegavati podne i središnji deo dana.

Adekvatna zaštita u vidu preparata sa zaštitnim faktorom i odgovarajuće garderobe je takođe važna.

Dr sc. med. Nataša Pejčić, stomatolog

Dr sc. med. Nataša Pejčić je doktor medicinskih nauka-stomatologije. Autor brojnih naučnih i stručnih radova, iz oblasti dečije i preventivne stomatologije, objavljenih u vodećim naučnim časopisima, kao i radova prezentovanih na domaćim i međunarodnim kongresima. Posebno je povećena stomatološkom radu sa decom, u čemu pronalazi najveći izazov i zadovoljstvo.


Kontakt: natasadpejcic@yahoo.com

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama