Povećana upotreba slatkih, ali i slanih grickalica između obroka, umnogome povećava rizik od nastanaka karijesa. Posebno je štetna upotreba grickalica koje se "lepe" na zube i samim tim dugo ostaju u ustima. 

Takođe zaslađeni napici su veliki faktor rizika, tako da bi trebalo izbegavati zaslađene i gazirane napitke i redukovati njihovu upotrebu. 

Kako zaštititi mlečne zube?

Smanjiti unos slatkiša

To ne znači da se u potpunosti trebamo odreći slatkiša. Slatkiše bi deci trebalo davati nakon glavnog obroka i trebalo bi praviti pauze između obroka. Takođe, između obroka bi trebalo izbegavati često grickanje. Mehanizmima odbrane usne duplje potrebno je neko vreme da deluju, tako da je potrebno da se redukuje učestalost unosa slatkiša.

Dobra oralna higijena je posebno važna

Ukoliko nakon jela nismo u mogućnosti da operemo zube, poželjno je makar isprati ih mlakom vodom. 

Tokom čišćenja usta i zuba, potrebno je obratititi pažnju na prostore između zuba. Takođe paste za zube sa flourom su veoma važno sredstvo u prevenciji karijesa. 

Obavezne su i posete stomatologu

Da bi zaštitili zube, potrebne su i redovne posete stomatologu. Ono što stomatolog može da uradi da bi nam zaštitio usta i zube je da ih profesionalno očisti korišćenjem zaštitne paste, da zalije duboke jamice i fisure zuba (mesta pogodna za razvoj karijesa). Takođe ono što je važno je da nam da preopruke o individualnom načinu održavanja oralne higijene, kao i preporuke o upotrebi zaštitnih sredstava kao što su fluoridi. 

Dr sc. med. Nataša Pejčić, stomatolog

Dr sc. med. Nataša Pejčić je doktor medicinskih nauka-stomatologije. Autor brojnih naučnih i stručnih radova, iz oblasti dečije i preventivne stomatologije, objavljenih u vodećim naučnim časopisima, kao i radova prezentovanih na domaćim i međunarodnim kongresima. Posebno je povećena stomatološkom radu sa decom, u čemu pronalazi najveći izazov i zadovoljstvo.


Kontakt: natasadpejcic@yahoo.com

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama